Κατά τας τελευταίας ημέρας εις την διεθνή πολιτικήν σκηνήν ερρίφθη το σύνθημα: «Με ανοιχτά χαρτιά» που σημαίνει ότι αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν καθορίσουν με απόλυτον σαφήνειαν τας αξιώσεις και τας βλέψεις των η ειρήνη δεν θα εδραιωθή. Πρώτη η Μεγάλη Βρεττανία έσπευσε να ακολουθήση το σύνθημα αυτό με την περίφημον ανακοίνωσιν της Κυβερνήσεως Αττλη που φέρει ακριβώς τον τιτλον: «Με ανοιχτά χαρτιά». Και το ανωτέρω σκίτσο υπογραμμίζει ακριβώς την χειρονομίαν αυτήν της Βρεττανικής Κυβερνήσεως. Ο Μπέβιν έχει ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του που είνε η «Ειρήνη», η «Συνεργασία», η «Ενότης» κ.λπ. Ο μυστηριώδης όμως συμπαίκτης του δεν εννοεί να μιμηθή το παράδειγμά του. Και επιμένει να κρατά κλειστά τα δικά του χαρτιά!
ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Δι’ εγγράφου της προς το υπουργείον Μεταφορών η Ηλεκτρική Εταιρεία ζητεί όπως τεθούν περιορισμοί εις την παροχήν ρεύματος Τ1 και Τ3 προς ιδιώτας, δια την αποφυγήν επιβολής περιοριστικών μέτρων εις την κατανάλωσιν του ρεύματος. Αλλ’ αν δεν κάνωμεν λάθος, προ ολίγων ημερών ανεκοινώθη κατ’ επανάληψιν ότι απ’ αυτό το βάσανο, δηλαδή την ιστορίαν των περιορισμών του ρεύματος, θα ετελειώναμε μία και καλή. Τώρα βλέπομεν ότι το ζήτημα υφίσταται ακόμη, με μιαν μάλιστα προοπτικήν επιδεινώσεως.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ;
«Πάντες αντιλαμβάνονται ότι τα σημερινά καθεστώτα της Ελλάδος και της Τουρκίας κάθε άλλο παρά δημοφιλή είνε εις την Αμερικήν», λέγει ο απεσταλμένος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο παραστάς εις την τελετήν της υπογραφής από τον Πρόεδρον Τρούμαν του νόμου περί βοηθείας. Και διερωτάται εν συνεχεία ο ίδιος αν χρησιμοποιηθούν τα Αμερικανικά δολλάρια προς μεταβολήν είτε προς ενίσχυσιν των σημερινών Κυβερνήσεων εις τας δύο αυτάς χώρας. Καλά, ο απεσταλμένος θα χαρακτηρισθή από τον «εθνικόφρονα» τύπον κρυπτοκουκουές. Αλλά την εφημερίδα του, της οποίας το «κύρος» και την «σωφροσύνην» και την «μετριοπάθειαν» τόσον εξήραν έως τώρα και η οποία τα δημοσιεύει, πως θα την χαρακτηρίσουν;
Ο ΠΙΚΑΡ ΚΑΙ Η ΜΙΣ ΠΑΡΙΣΙ 1947
Ο διάσημος κατακτητής της στρατοσφαίρας καθηγητής Πικάρ, ο οποίος προσεχώς θα κατέλθη εις τα βάθη της θαλάσσης, συγχαίρων θερμώς μίαν άλλην γαλλικήν διασημότητα, την Μις Παρίσι 1947.