Παρά τις αναφορές για σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις (πτωχευτικός, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τρίτος πυλώνας Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, Κτηματολόγιο, Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.), η Κομισιόν βάζει αστερίσκο στο θέμα των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Αναφέρει ότι σε αντίθεση με το αρχικό πρόγραμμα, το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 96 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 και σημειώνει τo επικαιροποιημένο σχέδιο εκκαθάρισης μέχρι τέλος του έτους.

Η Επιτροπή, στο πόρισμα της 10ης αξιολόγησης, συστήνει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού και στην ποιότητα των μέτρων του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλιστεί η διατηρήσιμη ανάκαμψη. Στις συστάσεις περιλαμβάνεται η προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της κάλυψης, της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις καταγράφεται μεν η πρόοδος – συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού και ορισμένων περιφερειακών λιμένων -, αλλά αναφέρει και τη συνέχιση του σχεδίου της Αθήνας.

Στο τραπεζικό μέτωπο η Επιτροπή καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και πως η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος είναι γενικά καλή, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη χαμηλή κερδοφορία και τη φτωχή ποιότητα ενεργητικού.

Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» αναμένεται να διευκολύνει την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021, ενισχύοντας τις καλές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς. Καμπανάκι χτυπά το ΔΝΤ τονίζοντας πως η αργή πρόοδος στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού κλάδου προ πανδημίας αντανακλά τους βαθιά ριζωμένους θεσμικούς περιορισμούς. Υπογραμμίζει ότι ο «Ηρακλής» θα μπορούσε να επιτύχει μια ταχεία μείωση των NPEs, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχημένες οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίου.

Η πανδημία θα μπορούσε να καθυστερήσει την περαιτέρω ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών, απαιτώντας μια ενεργητική κρατική προσέγγιση που θα υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη ανάλυση.

Τονίζει επίσης ότι η αποτελεσματική εφαρμογή και χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ουσιαστική διευθέτηση χρεών.