Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, δύο σημαντικά περιστατικά έχουν πλήξει τις υποδομές του Ιράν και τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Το απόγευμα της Τετάρτης, φωτιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στα νότια της Τεχεράνης. Μερικές ώρες νωρίτερα, στο μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος του ιρανικού ναυτικού ξέσπασε επίσης φωτιά πριν βυθιστεί στον Κόλπο του Ομάν υπό ανεξήγητες συνθήκες. Και τα δύο συμβάντα σημειώθηκαν καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ του Ιράν και περιφερειακών αντιπάλων του, κυρίως του Ισραήλ, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη προέδρου.

Το διυλιστήριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά παράγει 250.000 βαρέλια καυσίμων καθημερινά και καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η φωτιά ξέσπασε μετά τη βύθιση του πλοίου «Χαργκ» του ιρανικού ναυτικού, παρά τις επίπονες προσπάθειες πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία δεν έγινε γνωστό πώς ξέσπασε. Το «Χαργκ», μήκους 200 μέτρων, που εφοδίαζε άλλα πλοία στη θάλασσα, βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, κοντά στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, οι 400 ναύτες που βρίσκονταν στο πλοίο διασώθηκαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εξήγηση για τη φωτιά σε αυτό το σκάφος, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και βαριά φορτία, όπως στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτές οι δύο φωτιές ακολουθούν μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων και πυρκαγιών που έχουν πλήξει τους τελευταίους μήνες πετρελαϊκές, πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για μερικές από αυτές η Τεχεράνη κατηγορεί το Τελ Αβίβ. Στις αρχές Απριλίου η ευθύνη για την έκρηξη που χτύπησε ένα άλλο πλοίο του ιρανικού ναυτικού, το «Saviz», αποδόθηκε στο Ισραήλ από αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στους «New York Times». H επίθεση θεωρήθηκε «αντίποινα» για τα «χτυπήματα που είχε κάνει νωρίτερα το Ιράν σε ισραηλινά πλοία». Οπως γράφει η «Monde», το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και για άλλες πρόσφατες επιθέσεις στο πυρηνικό της πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων δύο φωτιές και εκρήξεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ τον Ιούλιο πέρυσι και τον Απρίλιο φέτος. Για τη δολοφονία του αρχιτέκτονα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φακριζαντέχ τον Νοέμβριο του 2020 επίσης κατηγορήθηκε το Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπαρξιακή απειλή και αντιτίθεται στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για την επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015. Η διεθνής αυτή συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων προς την Τεχεράνη. Στις 30 Μαΐου ο απερχόμενος επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, επιβεβαίωσε την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης «να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στο Ιράν, έως ότου κατανοήσει πως κάθε φορά που θα παραβιάζει μια γραμμή θα πληρώνει τεράστιο τίμημα».