Η επιχείρηση «Ελευθερία» υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς επισπεύδοντας την έξοδο της χώρας από την πανδημική κρίση. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ολοκληρώνεται ο βασικότερος επιχειρησιακός στόχος, δηλαδή η άμεση και καθολική πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στο εμβόλιο. Η σημαντική όσο και ελπιδοφόρα αυτή στιγμή συμπίπτει με μια άλλη αντίστοιχα αισιόδοξη, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ως μια από τις πρώτες χώρες που έλαβε έγκριση το σχέδιό της, και η συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό επισφραγίζει τη θετική εξέλιξη.

Για την επιτυχία της «Ελευθερίας» και του «Ελλάδα 2.0» συνέτρεξαν κοινές προϋποθέσεις. Ολιγομελής πολιτική επιτροπή με καθημερινές σφικτές διαδικασίες παρακολούθησης, επιτελικές δομές Συντονισμού που εξασφάλιζαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και του ιδιωτικού τομέα. Και κυρίως η βούληση, ως κεντρική επιδίωξη, να οργανωθεί μια επιχείρηση και να εκπονηθεί, αντίστοιχα, ένα πρόγραμμα που θα έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, την καλή εμπειρία του κάθε πολίτη και θα ενσωματώνουν τη ρεαλιστική αισιοδοξία για έξοδο από την υγειονομική κρίση και για μια καλύτερη ζωή.

Βασική σχεδιαστική αρχή στην «Ελευθερία» ήταν να αποκτήσουν οι πολίτες πρόσβαση στο εμβόλιο με μια διαδικασία που να αποπνέει σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αντίστοιχα, στο «Ελλάδα 2.0» ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε στο πώς ο πολίτης θα μπορεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες δυνατότητες του σχεδίου προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, να βρει καλή δουλειά, να αναπτύξει την επιχείρησή του, να αισθανθεί ότι ζει και εξελίσσεται σε μια χώρα που μετασχηματίζεται και αλλάζει δημιουργικά, αναγνωρίζει και διορθώνει τις παθογένειές της, επενδύει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δεν διστάζει να ανακαλύψει νέα. Σε μια χώρα που τον σέβεται και αξίζει να προσπαθήσει για τον ίδιο και για εκείνη. Διαμορφώθηκε ένα προοδευτικό και ανθρωποκεντρικό σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου εργαζόμενοι, αγρότες, επενδυτές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, φοιτητές, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.

Προωθούνται, έτσι, πολιτικές για την προσαρμογή επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, επιδοτήσεις επενδύσεων και κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και για ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα και της βιομηχανικής δραστηριότητας. Δημιουργούμε παραγωγικές δομές ευαίσθητες στο φυσικό περιβάλλον, προς όφελος της αειφορίας και της ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής του πολίτη και επιταχύνουμε την ψηφιακή αλλαγή σε κράτος και οικονομία. Αξιοποιούμε στην εκπαίδευση τον νέο ψηφιακό κόσμο, με σύγχρονο εξοπλισμό, πιο κοντά στην αγορά εργασίας και στην έρευνα. Ενισχύουμε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης με βάση την κλίση τους. Διευκολύνουμε τους εργαζόμενους γονείς με παιδικούς σταθμούς μέσα στις επιχειρήσεις αλλά και επενδύοντας στην προσχολική εκπαίδευση. Χτίζουμε ένα νέο σύστημα υγείας, με ισχυρές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και ψηφιακής υποστήριξης, που βασίζεται στις ανάγκες του ασθενούς. Και βέβαια προωθούμε πολιτικές ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, της παιδικής προστασίας, των ίσων ευκαιριών και στήριξης της διαφορετικότητας.

Οι παραπάνω πολιτικές του σχεδίου προσδιορίζουν μεταρρυθμίσεις και επιχειρησιακούς στόχους για το επόμενο διάστημα. Εξερχόμενη, όμως, από μία δεκαετή κρίση, η χώρα, είχε ήδη ανάγκη ένα προοδευτικό και πολιτοκεντρικό σχέδιο δράσης. Δεν περιμένουμε ασφαλώς ότι μια ρόδινη πραγματικότητα μας περιμένει κατά τη λήξη. Εντούτοις, είναι στο χέρι μας η πραγματικότητα να είναι πολύ καλύτερη.

Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης