Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εγκρίνεται. Στον επίλογο της πανδημίας, μπορούμε πια να πούμε πως παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε θέματα οικονομίας, καινοτομίας και μεταρρυθμίσεων. Τώρα έρχεται η ώρα της Ευρώπης να δείξει πόσο πολύ έχει αλλάξει.
Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι κάθε φορά να αποδεικνύει πως δεν είναι πια η χώρα που ήταν την εποχή της οικονομικής κρίσης. Και παράλληλα, στόχος της είναι να γίνει αντιληπτό πως η υγειονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ίδιες συνταγές που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη δεκαετία και χώρισαν την Ευρωπαϊκή Ενωση στα δύο.
Αυτό που οφείλει να διεκδικήσει η Ελλάδα σ’ αυτή τη Σύνοδο και στις Συνόδους που θα έρθουν είναι όσο περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί. Ειδικά όσον αφορά θέματα που θεωρούνται εθνικής σημασίας, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό και φυσικά το Μεταναστευτικό, που θα έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ατζέντα αυτής της Συνόδου με την πρόταση χρηματοδότησης προς την Αγκυρα.
Τι έμαθε στην Ευρώπη η πανδημία; Πως η αλληλεγγύη μετριέται στις πράξεις. Οταν στην Ιταλία δεν προλάβαιναν να μετρούν θύματα, η Γερμανία και η Πολωνία έστειλαν ομάδες ιατρών για τη θεραπεία ασθενών, ενώ η Αυστρία και το Βέλγιο άνοιξαν ΜΕΘ για γάλλους και ολλανδούς ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά τις πράξεις, έρχονται οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Αυτές είναι τώρα το μεγάλο ζητούμενο και για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της ΕΕ.