Εως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα προκύψει ο ανάδοχος για το έργο της υλοποίησης της Πολιτείας Καινοτομίας. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, αρμόδιος για την έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, επισημαίνοντας ότι τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και από την αποσφράγιση των φακέλων προέκυψαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα που συμπεριλαμβάνουν σημαντικές εταιρείες και φορείς που εξειδικεύονται στον κατασκευαστικό κλάδο και την καινοτομία.

Στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερομένων. Για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. «Ηδη έχουμε συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκαν αναλυτικά με επιχειρηματικό πλάνο ως προς τη χρονική διάρκεια και το προβλεπόμενο κόστος υλοποίησής τους μέχρι το 2025» σημείωσε ο Χρίστος Δήμας.

Οσον αφορά το Elevate Greece, τον φορέα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο σχεδόν 400 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περίπου 3.500 εργαζομένους.