ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ανοικτοί οι δίαυλοι της Αθήνας με τα Σκόπια

Μήνυμα ότι το κράτος έχει συνέχεια και η Αθήνα εξακολουθεί να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους με τη Βόρεια Μακεδονία, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου και ενώ η κύρωση των σχετικών μνημονίων έχει προς το παρόν παγώσει στη Βουλή, ο Φραγκογιάννης τόνισε ότι η ΝΔ θυμάται τις διαφωνίες της με τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει «με διαφορετικό τρόπο», σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση καλείται να την εφαρμόσει γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Τόνισε δε ότι «ένα κομμάτι της είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο εφαρμογής ξεπερνώντας τις δυσκολίες που περιλαμβάνει». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραγκογιάννης την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αχρίδα, για το 1ο φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, όπου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και από τη Βόρεια Μακεδονία χωρίς παραφωνίες.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΟVARTIS

Απαλλακτική πρόταση για τον Ιωάννη Αγγελή

Με το σκεπτικό ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής ουδέποτε παραβίασε το καθήκον του και ότι ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για πολιτικό πρόσωπο στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, ο εισαγγελέας Εφετών εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή του ανώτατου εισαγγελέα από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η ποινική δίωξη αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση της Νovartis, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας – βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην έρευνα με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο – φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου.   

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα  έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος» σημειώνει ο εισαγγελέας στην πρότασή του.