Ο αμερικανικός στρατός έπληξε παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε μέλη τους. Η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια. «Κατ’ εντολήν του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ – Συρίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ. Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επιχείρηση που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο. «Οι στόχοι επελέγησαν καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, οι οποίες εμπλέκονται σε επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ» προστίθεται στην ανακοίνωση του Κέρμπι. Αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ έχουν μετατραπεί σε στόχους επανειλημμένων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί συστηματικά φιλοϊρανικές οργανώσεις πως ευθύνονται. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περισσότερες από σαράντα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκαλεί η εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου με την οποία προσφέρει ως και τρία εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις.

Οι προχθεσινές επιδρομές αποτελούσαν «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης» – και επίσης να σταλεί ένα «ξεκάθαρο αποτρεπτικό μήνυμα», κατά τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Το Ιράν εξακολουθεί να υφίσταται σειρά οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει στρατιωτικούς σκοπούς παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης. Κατηγορείται επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας.