ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛ. 45

Από την πλευρά του, με τους «Παρόντες» ο ντοκιμαντερίστας-δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος αναδεικνύει την παγκόσμια δημόσια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει με τη νόσο Covid-19, καθώς η οικονομία της ελεύθερης αγοράς έδειξε τα όριά της και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι επειγόντως αναγκαίο.

Σε μια άλλη ταινία, το «Μακαμπίρ» του Μανόλη Σφακιανάκη, αναπτύσσονται, δύο ιστορίες παράλληλα. Δύο επιδημίες πλήττουν την ίδια πόλη, το Ηράκλειο της Κρήτης, και ενώ εξελίσσονται μοιάζουν σαν να «συνομιλούν» μεταξύ τους. Η πανδημία του κορωνοϊού και η πανούκλα του 1592. Οι κάτοικοι του Ηρακλείου μιλούν για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος – Μάιος 2020) εξαιτίας της Covid-19. Ενας βενετός αξιωματούχος στέλνει την αναφορά του στην κεντρική διοίκηση και περιγράφει όσα υπέφεραν στη Χάνδακα (Ηράκλειο), εξαιτίας της πανούκλας που έπεσε στην πόλη το 1592 και κράτησε 30 μήνες. Οι δύο ιστορίες συμπληρώνονται με τις σκέψεις του αφηγητή-σκηνοθέτη, οι οποίες έχουν τη μορφή ενός προσωπικού ημερολογίου.

«Οι δύο ιστορίες έχουν σημαντικές διαφορές, παρουσιάζουν όμως και πολύ ενδιαφέρουσες ομοιότητες» ανέφερε ο Μ. Σφακιανάκης. «Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι θα άξιζε να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν μια τρίτη ιστορία, αυτό το ντοκιμαντέρ. Θα μπορούσα να πω ότι ο δικός μου ρόλος σε αυτή την ταινία ήταν ενός ενδιάμεσου. Σαν να κάλεσα σε ένα τραπέζι δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και τους βοήθησα να μιλήσουν μεταξύ τους».

Πάντα από ελληνικής πλευράς, υπάρχει επίσης η ταινία «Ανθρωποι στην πανδημία». Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο που συνυπογράφουν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Κιν/φου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές αποφάσισαν να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο ενός συγκατοίκου τους ή του εαυτού τους στη διάρκεια της καραντίνας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ξένες παραγωγές που θα παιχτούν στο φεστιβάλ, είναι τα «Χαμένα λουλούδια» (Lost Flowers), το «Γουχάν Γουχάν» (Wuhan Wuhan) του Κινέζου Γιούνγκ Τσανγκ (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) και «Στην ίδια ανάσα» (In the Same Breath), μια συμπαραγωγή Αμερικής / Κίνας σε σκηνοθεσία της Νανφού Γουάνγκ.