Η Γερμανία «τινάζει στον αέρα» την Πορτογαλία εν μέσω της τουριστικής περιόδου, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία της χώρας της Ιβηρικής προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση. Το Βερολίνο απαγόρευσε κάθε άφιξη ξένων στη Γερμανία από την Πορτογαλία αλλά και τη Ρωσία, επικαλούμενο αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα στις χώρες αυτές. Από Πορτογαλία και Ρωσία θα μπορούν να μπαίνουν στη Γερμανία μόνο γερμανοί υπήκοοι – κι αυτοί αφού μπουν πρώτα σε καραντίνα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κάνει εμβόλιο ή αν έχουν αρνητικό τεστ για τον Covid-19.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά το Βερολίνο στραγγαλίζει τον τουρισμό της Πορτογαλίας, αφού ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα το ξανασκεφτούν για να ταξιδέψουν στον πολύ δημοφιλή αυτό προορισμό.

Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη ρίγη ανησυχίας και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει επιτρέψει την άφιξη τουριστών που είναι εμβολιασμένοι ακόμη και με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, όπως είναι το ρωσικό Σπούτνικ. Ηδη η Μέρκελ – η οποία κατά τα άλλα κόπτεται για να μην απελευθερωθούν οι πατέντες για τα εμβόλια ώστε αυτά να μπορούν να κατασκευάζονται σε άλλες χώρες και να εμβολιάζεται περισσότερος κόσμος και πιο φθηνά – έχει ασκήσει κριτική στην Αθήνα επειδή η χώρα μας δέχεται χωρίς καραντίνα εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια. Ο φόβος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μήπως μπει και η χώρα μας στη μαύρη λίστα της Γερμανίας. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Βρετανία, με αποτέλεσμα να έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν μέχρι τώρα στην ΕΕ για διακοπές μόνο 9.000 Βρετανοί περίπου.