Κάθε φορά που ένιωθε να απειλείται το περιβόητο αυτοδιοίκητό της από τις παρεμβάσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, η ΕΠΟ έτρεχε κατευθείαν στους κηδεμόνες (UEFA/FIFA) ζητώντας προστασία. Τώρα, όμως, που οι ίδιοι κηδεμόνες – οι υπερεθνικές αρχές – έχουν αποστείλει προς έγκριση την Ολιστική Μελέτη στοχεύοντας στο κλείσιμο χαίνουσων πληγών του ποδοσφαίρου μας, η Ομοσπονδία (σαν κακομαθημένο παιδί) κρατάει αποστάσεις. Τα καλά και συμφέροντα δηλαδή. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση διακυβεύονται τα προνόμια των καρεκλοκένταυρων. Τα κεκτημένα ετών. Η βολική και παγιωμένη κατάσταση. Προσοχή. Η ΕΠΟ δεν απορρίπτει το σύνολο των διατάξεων της Ολιστικής Μελέτης. Μόνο εκείνες που ουσιαστικά ψαλιδίζουν την εξουσία, τις αρμοδιότητες των Ενώσεων.

Γι’ αυτό και επέδειξαν αναβλητικότητα. Για να προετοιμάσουν τη στρατηγική των συμψηφισμών ενόψει της γενικής συνέλευσης της 19ης Ιουλίου. Θεωρώντας ότι μπορούν να επιλέξουν ποιες προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης θα εφαρμόσουν και ποιες θα εξοβελίσουν. Το μήνυμα, όμως, που έχουν αποστείλει FIFA και UEFA είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Δεν πρόκειται για ψηφοφορία άρθρο με άρθρο. Είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, μία δέσμη μέτρων για τη μετάβαση στην εποχή της διαφάνειας, της πραγματικής εξυγίανσης, του εκσυγχρονισμού στη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Θα τολμήσουν οι προσκολλημένες στα παλιά δόγματα Ενώσεις να απορρίψουν τούτο το πακέτο; Θα αναλάβουν το κόστος που είναι και οικονομικό; Γιατί η απόρριψη της Ολιστικής Μελέτης συνιστά άδειασμα των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών με ορατό το ενδεχόμενο να κλείσει η κάνουλα από τα επιχορηγούμενα προγράμματα.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Είτε το αρμόδιο καταστατικά προβλεπόμενο σώμα (η γενική συνέλευση της ΕΠΟ) θα αποδεχτεί εν συνόλω τις προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης είτε η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος.

Είναι εντελώς λανθασμένη (και επικίνδυνη) η αντίληψη ότι μπορεί να επικρατήσει η λογική των συμψηφισμών και του παζαριού σε αυτή την ιστορία. Δεν αναζητείται κάποια χρυσή τομή. Ο καθένας πλέον πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και το κόστος των αποφάσεών του.