Παράταση για το Elevate Greece. Την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουλίου ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για την έκδοση της απόφασης συνυπολογίστηκε η επικείμενη εγγραφή επιπλέον νεοφυών επιχειρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, προκειμένου να έχουν και αυτές την ευκαιρία και το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για την ανάδειξη των νικητών (10 βραβεία).

Διοίκηση και κεφαλαιουχικές εταιρείες. Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου ευθυνών των διοικήσεων των εταιρειών. Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να αναδειχθούν προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενθάρρυνση της συμμετοχής αξιόλογων στελεχών στα επιχειρηματικά σχήματα και στις επερχόμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ο ΣΕΒ διοργανώνει ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο «Κεφαλαιουχικές εταιρείες: Διοικώντας υπό το βάρος της ευθύνης» την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 και ώρα 16.00. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το ειδικό ψηφιακό τεύχος του ΣΕΒ που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη και αγγίζει τα θέματα που απορρέουν από το πλαίσιο ευθυνών των διοικούντων κεφαλαιουχικές εταιρείες βάσει του εθνικού εταιρικού, φορολογικού, πτωχευτικού και εργατικού δικαίου, του δικαίου του ανταγωνισμού, των διατάξεων της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και βάσει των επερχόμενων εξελίξεων του ενωσιακού δικαίου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι συγγραφείς του τεύχους, εξειδικευμένοι νομικοί με μακρά εμπειρία και εξειδίκευση, για να απαντήσουν στα ερωτήματα και στις ανησυχίες που προβληματίζουν τα στελέχη που φέρουν το βάρος της ευθύνης για τις πράξεις ή παραλείψεις του νομικού προσώπου. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ειδικό θεματικό εργαστήριο, επικοινωνήστε με την Αθηνά Βουνάτσου (τηλ. 211-5006.109, email avounatsou@sev.org.gr), Senior Advisor Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ.

Στο επίκεντρο τα κριτήρια ESG. Οι επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή των κριτηρίων ESG στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του 1oυ Athens ESG Forum που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Οι αλλαγές που έπονται της εφαρμογής των κριτηρίων ESG αρχικά θα επηρεάσουν κυρίως τις εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά σε συνδυασμό με την εγχώρια και κοινοτική νομοθεσία σταδιακά αναμένεται να επιδράσουν ακόμα και στον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης των μη εισηγμένων εταιρειών αλλά και των οικογενειακών επιχειρήσεων. Βασικό ζητούμενο των ESG είναι η εναρμόνιση της επιχειρηματικότητας στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες, καθώς και στους δείκτες εταιρικής διακυβέρνησης, με απώτερο στόχο την επίτευξη της βιωσιμότητας, ήτοι την προστασία του περιβάλλοντος και την απόδοση προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία στο πλαίσιο της διάφανης και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, κατά τη χρονιά που μας πέρασε, η οποία χαρακτηρίστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, εντάθηκε δραματικά η απαίτηση για βιώσιμη χρηματοδότηση, αφού πλέον ολοένα και περισσότερα επενδυτικά σχήματα επιλέγουν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG.