ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΖΑΕΦ

Τσίπρας: «Εντιμη λύση»

η Συμφωνία των Πρεσπών  

Τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στο πρώτο φόρουμ διαλόγου των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue) που πραγματοποιείται στην Αχρίδα, ενώ στο περιθώριό του συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ζόραν Ζάεφ. Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «εμείς λοιπόν πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης», όσον αφορά τη Συμφωνία. Μέσω δε της ομιλίας του απέστειλε μήνυμα στη Βουλγαρία για σεβασμό της Συμφωνίας αλλά και στο Κόσοβο για λύση στο κοσοβαρικό ζήτημα «στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς». Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας και «να προβεί σε σημαντικά βήματα» υλοποιώντας τα μνημόνια.

Μήνυμα Φραγκογιάννη

«Η Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τις δεσμεύσεις»

Σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για επίλυση διαφορών και προώθηση της συνεργασίας υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας, έστειλε από το ίδιο φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη σκιά και των πρόσφατων «παραφωνιών» των Σκοπίων σε σχέση με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ίδιος υπενθύμισε τις διαφωνίες της ΝΔ, σε σχέση με αυτή, επισήμανε ωστόσο ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και ως εκ τούτου και τα δύο μέρη «δεσμεύονται από αυτήν και πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστη εφαρμογή της». Κάλεσε δε και τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί πλήρως τη διαδικασία, να τηρήσει τις δεσμεύσεις, έγκαιρα προκειμένου να καταστούν δυνατά τα επόμενα βήματα. Επανέλαβε τέλος τη διαρκή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.   

Ημερίδα του ΥΠΕΞ

Διαφάνεια για

την προώθηση επενδύσεων

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδείξει τη διαφάνεια με σημείο αιχμής στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Η σημασία της διαφάνειας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές», η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με τη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Χαρακτήρισε δε ευκαιρία «το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση ενός τεράστιου πακέτου ανάκαμψης και τώρα καλείται να διαχειριστεί περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Σμυρλής σημείωσε ότι «η διαφθορά είναι αναμφισβήτητα ένα σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο το οποίο στην πραγματικότητα ξεπερνά τα στενά όρια ενός μόνο κράτους», τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ εργάζεται για την προώθηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας, με άξονα τη διαφάνεια και την εφαρμογή κανόνων δικαίου.