Σε ορισμένα σημεία της η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα μπορούσε να παραπέμπει στη γνωστή ταινία «Συμμορίες της Νέας Υόρκης». Ή σε οποιαδήποτε άλλη ιστορία με συμμορίες και τον επικεφαλής κάποιας από αυτές που προειδοποιεί τους ανταγωνιστές του να μην τολμήσουν να πατήσουν πόδι στην περιοχή που ελέγχει. Οσοι επιχειρήσουν να εκφοβίσουν την Κίνα «θα βρεθούν με σπασμένα κεφάλια μέσα σε έναν ποταμό αίματος μπροστά στο ατσάλινο Μεγάλο Τείχος των 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων» δήλωσε ο πρόεδρος υπό τα ρυθμικά χειροκροτήματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Τιενανμέν – εκεί όπου και κεφάλια έσπασαν και άπλετο αίμα χύθηκε (κάποιων άλλων ανθρώπων) κατά τη σφαγή του 1989.

Οι εποχές που η Κίνα γινόταν αντικείμενο εκφοβισμού «έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», ενώ «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε υποκριτικά κηρύγματα από εκείνους που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας υποδείξουν τι να κάνουμε» πρόσθεσε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή και επιθετική γλώσσα, απευθυνόμενος κυρίως προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και προστατευόμενούς της στην περιοχή. Ισχυρίστηκε, παράλληλα, ότι «ποτέ δεν εκφοβίσαμε, δεν καταπιέσαμε ή υποτάξαμε τους λαούς οποιασδήποτε άλλης χώρας και ποτέ δεν πρόκειται να το κάνουμε» – έστω και αν πολλοί στον Ειρηνικό και στη Νοτιοανατολική Ασία θα διαφωνήσουν κατηγορηματικά.

Ανάμεσά τους, φυσικά, θα είναι οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες, οι οποίοι επέλεξαν – εξίσου προκλητικά, είναι αλήθεια – να συνεχίσουν τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές ασκήσεις στις Θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας, τη στιγμή που το Πεκίνο ετοιμαζόταν να φορέσει τα γιορτινά του για τη χθεσινή επέτειο. Στο επίκεντρο των σχεδιασμών βρίσκεται – εκτός των άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών – η Ταϊβάν, η οποία θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ως η πιο επικίνδυνη εστία για να ξεσπάσει ένας μεγάλης έκτασης πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε, ο Σι δεν παρέλειψε να κάνει μια ειδική αναφορά στη νησιωτική χώρα κατά την ομιλία του, τονίζοντας ότι αποτελεί «ακλόνητη δέσμευση» η «αποκατάσταση» της κυριαρχίας του Πεκίνου σε αυτήν. Παρά δε το γεγονός ότι δεν έκανε ευθέως λόγο για χρήση βίας (χωρίς και να την αποκλείσει), ο κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε απειλητικός: «Ουδείς πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα, τη βούληση και τη δυνατότητα του κινεζικού λαού να καθορίσει την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα» είπε.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ των «Financial Times», Ουάσιγκτον και Τόκιο συνεργάζονται στενά εδώ και χρόνια, σχεδιάζοντας τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα. Οπως τονίζει το σχετικό ρεπορτάζ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν απόλυτη ανάγκη τις βάσεις που υπάρχουν στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάβα, οι οποίες όμως σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν στόχο των Κινέζων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.