Μεγαλώνουν τα ερωτήματα για την τύχη πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με αφορμή και τους τελευταίους χειρισμούς των αρμοδίων γύρω από τη νέα παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Χθες, στην επίσημη ιστοσελίδα των ναυπηγείων που τελούν υπό ειδική διαχείριση, αναρτήθηκε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ανακοίνωση με την οποία αναγγελλόταν νέα παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερομένους για τη Δευτέρα 19 Ιουλίου. Μάλιστα, η σχετική είδηση δημοσιεύθηκε από ενημερωτικές ιστοσελίδες χωρίς να διαψευσθεί. Λίγες ώρες αργότερα, η ανακοίνωση κατέβηκε από την ιστοσελίδα, με εκπροσώπους της ειδικής διαχείρισης να δηλώνουν άγνοια και να ξεκαθαρίζουν πως δεν υπήρχε – τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή – καμία επίσημη απόφαση για νέα παράταση του διαγωνισμού. Τα παραπάνω δείχνουν προχειρότητα στην προσέγγιση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται εάν τελικά υπάρχει σχέδιο για την αναγέννηση των πιο ιστορικών ναυπηγείων της χώρας. Γιατί εάν δεν υπάρχει, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποχωρήσει και ο μοναδικός υποψήφιους επενδυτής, η εταιρεία Pyletech Technologies συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, που έχει καταθέσει ήδη προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος.

Δικηγόροι και λογιστές στη μάχη έκδοσης συντάξεων

Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών / φοροτεχνικών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μετά την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Συγκεκριμένα, ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Εφοριακοί με μαγιό

Μαζική εξόρμηση των εφοριακών στα νησιά δρομολογεί η ΑΑΔΕ. Οι φοροελεγκτές μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα «σαρώσουν» νησιά και τουριστικές περιοχές και θα κυκλοφορούν ως απλοί τουρίστες, με μαγιό, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τους καταστηματάρχες και να παρακολουθούν διακριτικά αν εκδίδονται αποδείξεις.

Eντός των ημερών, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η άλλη απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, για τις αποσπάσεις εφοριακών υπαλλήλων στα νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.

Πρόκειται για τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.λπ.) και του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά), αλλά και για χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Εύβοιας.  

Εκ περιτροπής

ρεύμα στην Κρήτη

Σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην Κρήτη προχώρησε χθες το μεσημέρι ο ΔΕΔΔΗΕ. Το ρεύμα από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα δινόταν εκ περιτροπής λόγω βλάβης που σημειώθηκε προχθές το βράδυ σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Αν και σε όλη τη διάρκεια της προχθεσινής βραδιάς και μέχρι νωρίς χθες το μεσημέρι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχιζόταν απρόσκοπτα, εντούτοις ο Διαχειριστής μπήκε στη διαδικασία των προγραμματισμένων διακοπών προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία η μονάδα της ΔΕΗ. Πάντως η εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να μην προκαλέσει τις διακοπές ρεύματος είναι το υποβρύχιο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει λειτουργήσει καθώς εκκρεμεί μία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.