Η αποτυχία της Γερμανίας στο Euro 2020 δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, όπως συνέβη με τη Γαλλία. Ακόμα στη μοναδική νίκη στο τουρνουά, με 4-2 επί των Πορτογάλων, αποκαλύφθηκαν αδυναμίες σπάνιες για τη Μάνσαφτ.

Στην ανάλυσή του για το Sport1 ο Πιτ Γκότσαλκ τονίζει πως η γερμανική ομάδα πλήρωσε τις αμαρτίες των τριών τελευταίων ετών που βαραίνουν τον εκλέκτορα μέχρι τον διευθύνοντα σύμβουλο.  

«Κανείς δεν έμαθε τίποτα από την ντροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 για να δώσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μια κατεύθυνση. Δεν ήταν λίγες οι προειδοποιήσεις. Το 6-0 από την Ισπανία, το 1-2 από τη Βόρεια Μακεδονία και τέλος το 2-2 με την Ουγγαρία. Η πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Και άλλες χώρες είχαν τα ίδια προβλήματα. Το γεγονός ότι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία απέτυχαν παταγωδώς δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας όταν ερευνούμε τα αίτια».

Ο Λεβ βούτηξε στην ποδοσφαιρική αμαρτία χωρίς κανέναν δισταγμό. Πήρε τον Κίμιχ από τη μεσαία γραμμή όπου κυριαρχεί στην Μπάγερν και τον τοποθέτησε στο δεξιό φτερό στερώντας  την ομάδα του από δημιουργικότητα. Η άμυνα έμπαζε από παντού νερά και στην επίθεση υπήρχε ανασφάλεια.  

Η επιστροφή των Χούμελς και Μίλερ λειτούργησε σαν ασπιρίνη που δίνεται σε μελλοθάνατο. Σε τρία χρόνια το Euro θα παιχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, αρκετός χρόνος για να μπορέσει ο Φλικ να επισκευάσει την άλλοτε άτρωτη ομάδα.

Οι Πορτογάλοι δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες. Το υλικό που ήδη διαθέτουν είναι το καλύτερο στην ιστορία των Θαλασσοπόρων, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στον Σάντος. Με παίκτες όπως οι Μπερνάρντο Σίλβα, Ντιόγκο Ζότα, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ και Μπρούνο Ντίας οι Πορτογάλοι αποκλείστηκαν στην ίδια φάση που τέθηκαν εκτός διοργάνωσης και στο Μουντιάλ του 2018, όντες πρωταθλητές Ευρώπης.

Οι Πορτογάλοι κατεβαίνουν πλέον στις διοργανώσεις με τον τίτλο του φαβορί, ενώ τόσα χρόνια ήταν μόνιμα τα μαύρα άλογα, τα μεγάλα αουτσάιντερ.

Ο Σάντος μπήκε στο κάδρο της κριτικής μαζί με τον Ρονάλντο παρά τα πέντε γκολ που πέτυχε ο CR7. Η δήλωση του Κριστιάνο πως «θα επιστρέψουμε» ακούστηκε στα αφτιά πολλών περισσότερο ως απειλή για το μέλλον αυτής της ομάδας παρά ως υπόσχεση.