Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο αμφιλεγόμενος και προκλητικός στις δηλώσεις του, πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ παραιτήθηκε και η αλλαγή φρουράς δεν θα μπορούσε να είναι πιο αναπάντεχη. Οπως γράφει το περιοδικό «Spiegel», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  σκοπεύει να ορίσει στο σημαντικό αυτό πόστο την Εϊμι Γκάτμαν, πρόεδρο του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.  

Η 71χρονη Γκάτμαν θα είναι η πρώτη αμερικανίδα επικεφαλής της πρεσβείας στη Γερμανία. Ειδικός στην πολιτική φιλοσοφία και τη βιοηθική, βρίσκεται στο τιμόνι του έγκριτου πανεπιστημίου από το 2004. Ο διορισμός της, αν επικυρωθεί από τη Γερουσία, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, καθώς γίνεται ακόμα προσπάθεια να διορθωθούν οι ζημιές που έγιναν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.  Αν και η Γκάτμαν δεν έχει επαγγελματική ειδίκευση στη Γερμανία, έχει προσωπικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή: ο πατέρας της Κουρτ, μεγάλωσε στη Βαυαρία. Ηταν φοιτητής στη Νυρεμβέργη όταν ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί, και έπεισε τους γονείς του να φύγουν από τη Γερμανία για την Ινδία το 1934 και τελικά να καταλήξουν στη Νέα Υόρκη. Το να σταλεί η Γκάτμαν στο Βερολίνο θα είναι «έξυπνη και σοφή επιλογή», σχολιάζει η Σούντα Νταβίντ-Ουίλπ, από το γερμανικό Marshall Fund στις ΗΠΑ. «Οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις είναι τόσο σημαντικές αυτή τη στιγμή μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ώστε αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα να υπάρχει το σωστό πρόσωπο στο Βερολίνο… Χρειάζονται κάποιον με το ανάλογο διανοητικό εκτόπισμα».  

Συνήθως, κατά την αμερικανική πρακτική, οι θέσεις των πρεσβευτών πηγαίνουν είτε σε διπλωμάτες καριέρες με εμπειρίες στην περιοχή ή σε πολύ μεγάλους δωρητές που έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία του εκλεγέντος προέδρου. Ως καθηγήτρια, η Γκάτμαν δεν πληροί κανέναν από αυτούς τους όρους. Ομως έχει εμπειρία στην πολιτική, καθώς είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής στην επιτροπή Βιοηθικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ είχε συχνές επαφές με τον Μπάιντεν ο οποίος διατηρεί σχέσεις με το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου έχουν φοιτήσει τόσο η κόρη του Ασλεϊ όσο και η εγγονή του Ναόμι. Στη Φιλαδέλφεια η Γκάτμαν είναι γνωστή για την ακαδημαϊκή της πορεία – σπούδασε στο London School of Economics και το Χάρβαρντ, ενώ δίδαξε και στο Πρίνστον πριν πάει στην Πενσιλβάνια όπου απέδειξε πως ξέρει να εξασφαλίζει δωρεές, κάνοντας το πανεπιστήμιο τον μεγαλύτερο εργοδότη στην πολιτεία. Είναι γνωστή και για τον υψηλό μισθό της – 3,6 εκατομμύρια δολάρια το 2017 – που είναι ο υψηλότερος ενός προέδρου πανεπιστημίου της Ivy League. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός της, προτεραιότητά της θα έιναι η αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου.