Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φρόντισαν να καταστήσουν δημοσίως γνωστή την ανησυχία τους ενόψει της ανάληψης της περιοδικής προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους από μια χώρα της οποίας ηγείται ένας πολιτικός με τουλάχιστον αμφιλεγόμενες απόψεις. Η αλήθεια, δε, είναι ότι ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα φρόντισε να τους δικαιώσει πλήρως, ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά από πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, που εκφράζουν απόψεις συγγενείς με τις δικές του, προχώρησαν σε μια κίνηση η οποία προσθέτει έναν ακόμη λόγο ανησυχίας στους υπέρμαχους της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Τι είπε, λοιπόν, ο Γιάνσα; Κουνώντας το δάχτυλο στις Βρυξέλλες, τις κάλεσε να μην προσπαθούν να επιβάλουν στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης «φαντασιακές ευρωπαϊκές ιδέες» καθώς, όπως είπε, αυτό μπορεί να αποτελέσει «τον ταχύτερο δρόμο προς τη διάλυση της ΕΕ».

Οπως η Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, έφερε και ως παράδειγμα τη Γιουγκοσλαβία: «Κάπου 30 χρόνια πριν η Σλοβενία ήταν τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που υποτίθεται ότι ήταν ομοσπονδιακή. Υπήρχαν σε αυτήν πέντε ή έξι διαφορετικά έθνη, τρεις θρησκείες, έξι δημοκρατίες, δύο αυτόνομες περιοχές και η χώρα διαλύθηκε για διάφορους λόγους, όμως το τελευταίο καρφί στο φέρετρό της μπήκε όταν εμφανίστηκαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν για τους εαυτούς τους ειδικά κριτήρια, εφαρμόζοντας δύο μέτρα και σταθμά».

Σε αυτό το φόντο, δεν μπορεί κανείς παρά να διαπιστώσει πως το μήνυμα που έστειλαν την περασμένη Παρασκευή 16 κόμματα της ευρωπαϊκής λαϊκιστικής (ακρο)Δεξιάς κινείται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς να ισχυριστεί πως οι ηγέτες τους θεωρούν ότι με τη Σλοβενία του Γιάνσα στο τιμόνι της ΕΕ θεωρούν πως η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για να προβάλουν και να προωθήσουν τις θέσεις τους και θεσμικά.

«Η ΕΕ μετατρέπεται ολοένα περισσότερο σε εργαλείο ακραίων δυνάμεων, οι οποίες θα ήθελαν να διεξάγουν έναν πολιτιστικό και θρησκευτικό μετασχηματισμό και, τελικά, να επιτύχουν την οικοδόμηση της ΕΕ χωρίς έθνη, με στόχο να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες – ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η συγκυβερνώσα Λίγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία, τα κυβερνώντα κόμματα Πολωνίας και Ουγγαρίας, το ισπανικό νεοφρανκικό Vox και άλλα.

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. «Τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να βασίζονται στην παράδοση, στον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας των ευρωπαϊκών κρατών, στον σεβασμό της εβραιο-χριστιανικής κληρονομιάς και στις κοινές αξίες που ενώνουν τα έθνη μας» τονίζουν επίσης, διατυπώνοντας μια θεώρηση που δεν απέχει πολύ από την αντίστοιχη του Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία και το Ισλάμ. Για να προσθέσουν: «Επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας ότι η οικογένεια αποτελεί τη βασική μονάδα των εθνών μας. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή δημογραφική κρίση, με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και γηράσκοντα πληθυσμό, η απάντησή μας θα έπρεπε να είναι οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας και όχι η μαζική μετανάστευση».

Η κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης μιας ενιαίας πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλή από όλα τα παραπάνω κόμματα, τα οποία προς το παρόν εκφράζονται μέσα από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές συλλογικότητες. Παρά δε το γεγονός ότι αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, λόγω και των σοβαρών αντιθέσεων ανάμεσά τους, η προοπτική και μόνο συγκρότησης μιας τέτοιας ομάδας προκαλεί φόβο.

Ισως αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν επικεφαλής του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία της μεγαλύτερης ομάδας στην Ευρωβουλή και επιστρέφει ενεργά στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας με έναν και μοναδικό σκοπό: Να ηττηθεί το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).