Σοκ έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο η δολοφονία, μέσα στο σπίτι του, από αγνώστους του προέδρου της Αϊτής Τζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προσωρινού πρωθυπουργού της χώρας Κλοντ Ζοζέφ, άγνωστοι εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα ο Μοΐζ να πεθάνει και η σύζυγός του Μαρτίν να τραυματιστεί σοβαρά. «Στην ομάδα των αγνώστων ήταν και κάποιοι ισπανόφωνοι» πρόσθεσε ο Ζοζέφ, που κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας», γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του αποκτά επιπρόσθετες εξουσίες. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομερή» και «τραγική» τη δολοφονία του αϊτινού προέδρου και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα.
Προερχόμενος από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο 53χρονος Μοΐζ δραστηριοποιούνταν σε πολλούς οικονομικούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας, και δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική πείρα όταν εξελέγη, ενώ ήταν ελάχιστα γνωστός στους συμπατριώτες του. Ο Ζοβενέλ Μοΐζ βρισκόταν στην εξουσία από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Μισέλ Μαρτελί. Παρέμενε στην εξουσία παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης πως η θητεία του είχε λήξει.
Η άρνησή του να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που αξίωναν την παραίτησή του, καθώς και τη βίαιη καταστολή τους. Στη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα καταγγελιών για διαφθορά και αμφισβητήθηκε με συχνές, ογκώδεις και συχνά βίαιες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μοΐζ στην εξουσία η αστάθεια και η δυσαρέσκεια των πολιτών σε αυτή τη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων εντάθηκαν. Τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα διογκώθηκαν, με τις συμμορίες να λυμαίνονται τους δρόμους, τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται μαζί με τις τιμές τροφίμων και καυσίμων. Το 60% των πολιτών της Αϊτής κερδίζει λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως. Η εκτέλεση του Μοΐζ πιστεύεται ότι θα βυθίσει περαιτέρω σε αναταραχή την φτωχή χώρα της Καραϊβικής, η οποία εδώ και χρόνια μαστίζεται από πολιτική αστάθεια – γι’ αυτό και στο παρελθόν της περιλαμβάνονται πολλά πραξικοπήματα.