Ο αναγνώστης μας Π.Μ. στο e-mail που μας έστειλε παρατηρεί ότι «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν μεν πλούσια αρθρογραφία από συνεργάτες και φιλοξενούμενους στις σελίδες τους, ωστόσο «μερικές φορές η πλειοψηφία των αρθρογράφων ασχολείται με το ίδιο ακριβώς θέμα». Και ζητεί

«αν είναι δυνατόν να το

ρυθμίσετε ώστε να μην παρατηρούνται τόσες συμπτώσεις στη θεματολογία κάποιων φύλων».

Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε τον αναγνώστη για την παρατήρησή του, που αποπνέει τις υψηλές απαιτήσεις που έχει το αναγνωστικό κοινό των «ΝΕΩΝ» όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς και έχει δίκιο ότι τυχαίνει συχνά οι αρθρογράφοι μας να γράφουν για το ίδιο θέμα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο προφανής: η επιλογή των θεμάτων που απασχολούν κάποιον για να αρθρογραφήσει εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τρέχουσα επικαιρότητα και τη δημόσια σφαίρα. Η ατζέντα της επικαιρότητας κάποιες φορές είναι πλούσια, άλλες φορές όχι και τόσο, ενώ υπάρχουν και μέρες (λιγότερες, ευτυχώς) που ένα θέμα μπορεί να καταλάβει σχεδόν «μονοπωλιακά» τη θεματολογία των ενημερωτικών μέσων. Δεν θα μπορούσαν, άρα, κι οι αρθρογράφοι μας να μείνουν ανεπηρέαστοι.

Ο δεύτερος λόγος που παρατηρούνται αυτές οι συμπτώσεις απαντά και στο αίτημα του αναγνώστη: «ΤΑ ΝΕΑ» δεν συνεννοούνται εκ των προτέρων με τους δημοσιογράφους και μόνιμους αρθρογράφους τους για το τι θα γράψουν. Ο καθένας τους έχει (και πρέπει να έχει) την ελευθερία να αρθρογραφήσει για όποιο θέμα επιθυμεί, με τη δική του προσωπική ματιά γι’ αυτό, χωρίς επεμβάσεις και περιορισμούς.

Αυτό είναι άλλωστε που δίνει τη «λύση» τις μέρες που η θεματολογία τους συμπίπτει. Το γεγονός ότι η καθεμιά και ο καθένας βλέπουν το κάθε θέμα από διαφορετική σκοπιά, στέκονται σε διαφορετικές πτυχές του και καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Μπορείτε να διαπιστώσετε μάλιστα ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει τα συμπεράσματά τους να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και λειτουργούν συμπληρωματικά και συμπεριληπτικά, σαν ένα άτυπο «φόρουμ διαλόγου».