Ας το δώσουμε με ένα απλό σχήμα: όσο μέρος του πληθυσμού μένει ανεμβολίαστο, τόσο ο ιός βρίσκει τον χώρο να εξαπλώνεται, να μεταλλάσσεται, να αναπτύσσεται με τις γνωστές εφιαλτικές παρενέργειες. Τα νέα μηνύματα από το μέτωπο εναντίον της Covid-19 εξάγουν δύο συμπεράσματα: όπου οι πολίτες εμβολιάστηκαν, ακόμη και σε νόσηση, έχουν μηδενικές πιθανότητες για επιπλοκές. Και όπου αυτό αργεί ή καθυστερεί, μας επαναφέρει σε εικόνες των πρώτων μηνών της πανδημίας, σε επιβαρυμένο ΕΣΥ, σε θανάτους και σε επώδυνα αποτελέσματα για τους νοσούντες.

Τώρα όμως δικαιολογία δεν χωρά. Τα συμπεράσματα είναι απτά και μετρήσιμα. Τα εμβόλια είναι όπλα στον πόλεμο που διαρκεί. Και μια αναζωπύρωση των  κρουσμάτων μάς πάει μαθηματικά σε νέα λοκντάουν, που τώρα επίσης με βεβαιότητα θα είναι μη αναστρέψιμα ως βλάβες για την οικονομία και την κανονικότητά μας. Σε όλη αυτή τη μάχη δεν πρέπει να δίδεται χώρος σε θεωρίες ανορθολογισμού μα μόνον σε συμμαχία με την Επιστήμη και τον Ορθό Λόγο θα επιστρέψουμε στη ζωή που ξέρουμε και θέλουμε.

Ισως δεν έχει κατανοηθεί από πολύ κόσμο πως είμαστε σε μια εύθραυστη συγκυρία που και το τούνελ του ιού μπορούμε να διανύσουμε και εμπόδια – λόγω δικής μας ευθύνης και αμέλειας – μπορούμε να συναντήσουμε. Αν ο αγώνας για το φως έχει έναν σύμμαχο, αυτός είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Εστω και τώρα.