• Βρετανία: Οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας και τις μονάδες παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ως τις αρχές Οκτωβρίου, εκτός εάν διαθέτουν ιατρική βεβαίωση για εξαίρεση. Η Βουλή ενέκρινε τον σχετικό νόμο με 319 ψήφους υπέρ και 246 κατά – στους τελευταίους συγκαταλέγονται και αρκετοί βουλευτές των Τόρις.
  • Γερμανία: Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ομοσπονδίας, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλου του υγειονομικού προσωπικού, σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, αν και Γερμανός, επέκρινε την Ανγκελα Μέρκελ για μη υιοθέτηση του μέτρου, τονίζοντας ότι τελικά θα αναγκαστεί να το επιβάλει, έστω και με καθυστέρηση.
  • Ισπανία: Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε χθες ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα πέρυσι, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν αντισυνταγματική. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε την προσωρινή αναστολή των ατομικών ελευθεριών, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό σχεδόν όλων των Ισπανών στα σπίτια τους και το κλείσιμο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων πλην εκείνων που έχουν ζωτική σημασία.
  • ΠΟΥ: Η επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυθαίρετη ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και τη δεύτερη δόση. Τόνισε ότι οι μόνες υπεύθυνες γι’ αυτό πρέπει να είναι οι υγειονομικές αρχές, σημείωσε πως οι σχετικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτής της μεθόδου είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να χορηγήσουν εμβόλια στις φτωχότερες και όχι σε τρίτες, συμπληρωματικές δόσεις.
  • ΕΜΑ: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι από τα καλύτερα μέσα προστασίας κατά της Covid-19. Οσον αφορά στη «μείξη» των εμβολίων, αν και τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει οριστικές συστάσεις, τόνισε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από διάφορες χώρες υποδηλώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση, χωρίς προβλήματα ασφαλείας. Επίσης, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε 15 κρούσματα του συνδρόμου Guillain-Barre ανάμεσα σε όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ