Τα άλλοθι στέρεψαν. Οι δικαιολογίες εξανεμίστηκαν. Οι εξελίξεις κατακεραύνωσαν την ΕΠΟ για τη συμφεροντολογική στάση της.

Τα γεγονότα εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές των συμψηφισμών, των παζαριών και της χρυσής τομής. Γιατί απλούστατα η Ολιστική Μελέτη δεν υπαγορεύεται από εγχώρια συμφέροντα. Δεν είναι προϊόν παρασκηνιακών ζυμώσεων για να προκύψει ο νέος χαλίφης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι ο Δούρειος Ιππος για την άλωση της Ομοσπονδίας προς όφελος κάποιου συλλόγου που επιδιώκει να ελέγξει το σύστημα. Ούτε παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας από κάποια κυβερνητική παρέμβαση.

Τα πράγματα είναι απλά. Οι υπερεθνικές ποδοσφαιρικές αρχές κλήθηκαν να εκπονήσουν την Ολιστική Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας της ΕΠΟ, για την καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών του ποδοσφαίρου μας. Είναι ένας οδηγός προόδου.

Δεν βολεύει, όμως, τους καρεκλοκένταυρους, γιατί ψαλιδίζει τα προνόμια και τις υπερεξουσίες της βασιλεύουσας Εκτελεστικής Επιτροπής. Και η ΕΠΟ βάλθηκε ανερυθρίαστα να σύρει σε διαπραγμάτευση τις υπερκείμενες αρχές. Το αναθεωρημένο καταστατικό είχε συνταχθεί μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου των FIFA/UEFA στην Ελλάδα στις 1-2 Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΕΠΟ στις 12/6.

Η πονηρή Ομοσπονδία, όμως, προχώρησε σε αντιπροτάσεις σχετικά με τις νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και τη Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς και στη σύνθεση και στα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Το ρεζουμέ είναι πως η ΕΠΟ προσπάθησε να διαφυλάξει τη δύναμη του συστήματος στη λήψη αποφάσεων.

Και κάπου εκεί δέχτηκε το ηχηρό ράπισμα των FIFA/UEFA. Και διά της επιστολής που απέστειλαν και ζητούν την πλήρη υιοθέτηση της Ολιστικής Μελέτης και μέσω της τετραμερούς τηλεδιάσκεψης (FIFA, UEFA, ΕΠΟ, υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης). Εκεί όπου ο Ζόραν Λάκοβιτς, ο διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών κατέστησε σαφές ότι η στρόφιγγα των οικονομικών ενισχύσεων θα κλείσει για την ΕΠΟ, αν δεν ψηφιστεί το σύνολο των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης στην έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Ιουλίου 2021. Το τελεσίγραφο – που δεν επιδέχεται παρερμηνεία – εστάλη και ο καθένας καλείται πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του.