Μια σημαντική επιστημονική επιτυχία, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ορόσημο στην Ιατρική, σημείωσαν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «New England Journal of Medicine», κατάφεραν για πρώτη φορά να αποτυπώσουν τα λόγια ενός άνδρα ο οποίος είχε μείνει παράλυτος μετά από τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2003 και έκτοτε δεν είχε καταφέρει να μιλήσει.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν 128 ηλεκτρόδια στο τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ομιλία. Στη συνέχεια, ανιχνεύοντας τα σήματα που παράγονταν κατά την προσπάθειά του να μιλήσει, τα μετέφεραν σε ένα υπολογιστή, ο οποίος αποτύπωνε λέξεις και φράσεις στην οθόνη του.

«Η οικογένειά μου είναι έξω», φέρεται να ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη φράση του «Πάντσο», όπως είναι γνωστός ο ασθενής, προκαλώντας ενθουσιασμό τόσο στους συγγενείς και τους επιστήμονες όσοι και σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Οταν δε τον ρώτησαν πώς αισθάνεται, ο ίδιος απάντησε με τον ίδιο τρόπο: «Είμαι πολύ καλά».

«Πήγαμε πιο μακριά από εκεί που είχαμε ποτέ φανταστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εντουαρντ Τρανγκ, καθηγητής νευρολογίας και παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ξεκίνησε η πρωτοποριακή προσπάθεια, πριν από τρία χρόνια, η ιατρική ομάδα που ανέλαβε να τη φέρει σε πέρας δεν γνώριζε καν εάν το μυαλό του «Πάντσο» είχε διατηρήσει ζωντανούς τους μηχανισμούς της ομιλίας ή εάν αυτοί είχαν απονεκρωθεί πλήρως.

Το αποτέλεσμα όμως τους δικαίωσε, καθώς από τις 9.000 φορές που προσπάθησε να πει μεμονωμένες λέξεις, το σύστημα των ηλεκτροδίων κατάφερε να «αναγνώσει» περίπου τις μισές.