Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων που ξεκίνησαν στη Σιγκαπούρη το 2010 υπό τις ευλογίες του τότε προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ ήταν η αρχή. Αυτή η γιορτή της νεολαίας όλου του πλανήτη κάθε τέσσερα χρόνια έπιασε τόπο και πλέον και στην έδρα των «αθανάτων» κατάλαβαν ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν το ρητό «Τόπο στα νιάτα».
Οχι μόνο μειώνοντας το όριο ηλικίας των μελών της ΔΟΕ, αλλά κυρίως πλησιάζοντας τη νεολαία με πιο ελκυστικά event τα οποία για την οικονομία της συζήτησης θα τα ονόμαζαν αθλήματα. Κάτι που πριν από μια δεκαετία θα θεωρείτο αδιανόητο.
Και όμως μέσα στα πέντε νέα αθλήματα που θα παρουσιαστούν στο Τόκιο, μόνο το καράτε και το σόφτμπολ με το μπέιζμπολ που επιστρέφουν θεωρούνται κατ’ εξοχήν αθλήματα.
Τα άλλα τρία που μπαίνουν είναι «δόλωμα» για τη νέα γενιά και τους πιτσιρικάδες για να παρακολουθούν πιο έντονα και «ζεστά» τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το σέρφινγκ, το σκέιτμπορντ και η αθλητική αναρρίχηση δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε απέξω από τα γραφεία της ΔΟΕ.
Ομως η απήχηση που έχουν στη νεολαία, ήταν το σπίρτο που άναψε τη φλόγα για αυτή την ιδέα.
«Θέλαμε να φέρουμε τα αγωνίσματα πιο κοντά στη νεολαία. Με τόσες διαφορετικές επιλογές που έχουν οι νέοι, δεν περιμένουμε να έρθουν από μόνοι τους σε εμάς. Είμαστε εμείς που πρέπει να τους πλησιάσουμε. Η ατζέντα των Ολυμπιακών του 2020, θα περιέχει αυτά τα νέα 5 αγωνίσματα, που συνδυάζουν την πρωτοπορία αλλά και τον αναδυόμενο αθλητισμό.
Είναι ήδη δημοφιλή στο κοινό της Ιαπωνίας και θα προστεθούν στην κληρονομιά που θ’ αφήσει πίσω του το Τόκιο» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ όταν ανακοινώθηκαν τα πέντε νέα αγωνίσματα (σέρφινγκ, σκέιτμπορντ, αθλητική αναρρίχηση και το μπέιζμπολ με το σόφτμπολ) που θα δούμε στο Τόκιο.