Μπορεί οι Αμερικανοί να θέλουν να κατακτήσουν το 4ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όπως φάνηκε ήδη από τα φιλικά η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς χάνει λάδια. Οι δύο κολλητές ήττες από Νιγηρία και Αυστραλία εκτός από προβληματισμό δημιούργησαν και ιστορική αρνητική επίδοση.

Καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ομάδα των ΗΠΑ χάνει back to back παιχνίδια προετοιμασίας, από τότε που πηγαίνουν επαγγελματίες και συγκεκριμένα από το 1992 στη Βαρκελώνη και έπειτα. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ είχαν κάνει συνολικά, όλα αυτά τα χρόνια και σε διάστημα 10.581 ημερών 2 ήττες, όσες δηλαδή έκαναν και τώρα μέσα σε τρεις μόλις ημέρες!

Οπως και να έχει το μπάσκετ θα είναι ίσως το κορυφαίο ομαδικό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ΝΒΑers στη σύνθεσή τους (εξαίρεση το Ιράν).

Στις ΗΠΑ ξεχωρίζει φυσικά ο μεγάλος Κέβιν Ντουράντ των Νετς που θα είναι και ο ηγέτης τους, ο Ντάμιαν Λίλαρντ των Πόρτλαντ, ο Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς, ενώ ο Πόποβιτς θα περιμένει και δύο παίκτες από τους επίδοξους πρωταθλητές Μπακς, τον Κρις Μίντλεντον και τον Ζρου Χολιντέι.

Η Αυστραλία έχει 6 ΝΒΑers (ξεχωρίζει ο γκαρντ των Ντάλας, Τζος Γκριν), η Γερμανία 2, η Ιταλία 3 (με μεγάλο αστέρι τον πάουερ φόργουορντ των Ατλάντα, Ντανίλο Γκαλινάρι), η Νιγηρία που εντυπωσιάζει στα φιλικά έχει 8! Με κορυφαίους τον σέντερ των Πίστονς Τζαχίλ Οκαφορ και τον άσο της Μινεσότα Τζος Οκόγιε.

Η Αργεντινή 3 με ηγέτη τον Φακούντο Καμπάτσο των Ντένβερ, η Ιαπωνία 1, η Ισπανία 3 (με Ρίκι Ρούμπιο των Τίμπεργουλβς και Μαρκ Γκασόλ των Λέικερς να ξεχωρίζουν), η Σλοβενία τον μεγάλο Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς που προτιμά ολυμπιακό μετάλλιο από δαχτυλίδι πρωταθλητή στο ΝΒΑ! Η Τσεχία (που δυστυχώς ήταν για μια ακόμα φορά ο «δήμιος» της Εθνικής μας σε μια μεγάλη διοργάνωση) τον Τόμας Σατοράνσκι των Μπουλς και η Γαλλία 5 με κορυφαίο τον Νίκολα Μπατούμ των Κλίπερς.

Αν μη τι άλλο, το Ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ θα είναι ένα μικρό… ΝΒΑ και μάλιστα με αλλαγή στο φορμάτ. Καθώς οι δύο όμιλοι των έξι ομάδων (που περνούσαν οι 4 πρώτες στα προημιτελικά) έχουν γίνει πλέον τρεις όμιλοι των τεσσάρων όπου οι δύο πρώτες ομάδες περνάνε στους «8» και οι τρεις τρίτες παίζουν μεταξύ τους για να περάσουν άλλες δύο.