H μετάλλαξη τύπου Δέλτα έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και, σύμφωνα με τον αμερικανικό CDC, τα κρούσματα που οφείλονται σε αυτή αντιπροσωπεύουν ήδη την πλειοψηφία παγκοσμίως. Oπως είπε στη «Washington Post» ο Ερικ Τόπολ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής, «εάν δεν έχει κανείς νοσήσει από COVID, εάν δεν έχει εμβολιαστεί και εάν δεν φορά μάσκα, τότε κατά βάση ψάχνει για προβλήματα με τη μετάλλαξη Δέλτα. Είναι η πιο αποτελεσματική μορφή του ιού που έχουμε γνωρίσει ως σήμερα στο να βρίσκει… πελάτες».  Πράγματι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την εβδομάδα από 5 έως 11 Ιουλίου «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ πραγματοποίησε άλμα κατά 60%. Το ECDC εκτίμησε επίσης ότι η αύξηση θα είναι εκρηκτική το επόμενο διάστημα, καθώς την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα ανέρχεται στα 420 για κάθε 100.000 κατοίκους στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, θα είναι δηλαδή πενταπλάσια σε σχέση με τη σημερινή αναλογία. Οσο για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου, προβλέπεται νέα αύξηση, σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Τι γνωρίζουμε, όμως, μέχρι στιγμής για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη;  Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα; Γνωστή επιστημονικά και ως Β.1.617, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι, σε διάφορες εκδοχές. Οι έρευνες δείχνουν πως είναι κατά 50% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με την Αλφα, τη γνωστή βρετανική μετάλλαξη, η οποία ήταν ήδη πιο μεταδοτική κατά 50% σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια; Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Το ίδιο ανακοίνωσε η Κίνα, το Σάββατο, όσον αφορά το εμβόλιό της Zhifei.

Υπάρχουν διαφορές στα συμπτώματα; Αν και οι σχετικές έρευνες είναι ελλιπείς, ενδέχεται η Δέλτα να μην προκαλεί απώλεια γεύσης και όσφρησης, όπως το αρχικό στέλεχος και οι προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για προστασία; «Η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος δεν εξαρτάται μόνο από το κατά πόσο είναι εμβολιασμένος, αλλά και από το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στην περιοχή όπου κινείται» προειδοποιεί το στέλεχος του ΠΟΥ Μαριάντζελα Σιμάο. Για τον λόγο αυτόν ο διεθνής οργανισμός συνιστά τη συνέχιση της χρήσης μάσκας.  Ποιος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά; Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Παρ’ όλα αυτά, επειδή στις τάξεις τους το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος. Γι’ αυτό συνιστάται στους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί, ειδικά εντός του χώρου της οικίας.