Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα που αφορά το εάν και πότε θα απαιτηθεί η χορήγηση τρίτων, ενισχυτικών δόσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η μετάλλαξη τύπου Δέλτα καθώς και ενδεχόμενες νέες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pfizer/BioNTech έχει ήδη ζητήσει σχετική έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τη χορήγησή τους σε διάστημα 12 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Για την ώρα, τόσο η FDA όσο και ο ΕΜΑ εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ενώ δηλώνουν ότι θα επαναξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα. Ο δε ΠΟΥ συνιστά να δοθεί έμφαση όχι στην τρίτη δόση, αλλά στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς εκεί είναι το «πεδίο» στο οποίο συντελούνται οι μεταλλάξεις.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, η Ουγγαρία αλλά και η Ταϊλάνδη, έχουν αρχίσει την επιλεκτική (στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, σε αρχικό στάδιο) χορήγηση τρίτων δόσεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, θέλοντας να προλάβουν νέα «έκρηξη» κρουσμάτων. Ειδικά στο Ισραήλ μια μελέτη έδειξε ότι ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, καθίστανται σταδιακά πιο ευάλωτοι απέναντι στη Δέλτα, καθώς το «τείχος» που έχουν αναπτύξει τα αντισώματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα αποκτά κενά.