«Ημέρα ελευθερίας» έχει βαφτίσει τη σημερινή ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μιας και αίρονται με απόφασή του – και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως λόγω της παραλλαγής Δέλτα ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τις 100.000 – σχεδόν όλα τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία. Η «ελευθερία» ωστόσο του ίδιου, όπως και του υπουργού Οικονομικών του, Ρίσι Σουνάκ, θα παραμείνει περισταλμένη: αμφότεροι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, πιο συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ και παρότι αρχικά ανακοινώθηκε χθες πως δεν θα αυτο-απομονώνονταν, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με το επιχείρημα πως συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει την παράκαμψη της καραντίνας μέσω καθημερινών rapid τεστ, ο σάλος που ξέσπασε ήταν τόσο μεγάλος ώστε τρεις ώρες αργότερα, υποχρεώθηκαν σε αναστροφή.  

Πολλοί ήταν οι Βρετανοί που έσπευσαν να εκδηλώσουν την οργή τους στα σόσιαλ μίντια, προαναγγέλλοντας πως θα σβήσουν από τα κινητά τους την εφαρμογή που διευκολύνει την ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων. Για μία κυβέρνηση βυθισμένη στο «χάος», που στέλνει αντιφατικά μηνύματα, πρόλαβε να κάνει λόγο μέσω Τwitter ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Για ένα «πιλοτικό σκάνδαλο Τζόνσον-Σουνάκ» μίλησε ο Αλαστερ Κάμπελ, πρώην διευθυντής επικοινωνιών του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, προβλέποντας ότι οι επιπτώσεις του θα ήταν μεγαλύτερες και από ό,τι εκείνες των εκδρομών που είχε κάνει επί lockdown ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος και νυν άσπονδος εχθρός του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.  

Παραδόξως, τον βρετανό πρωθυπουργό έσπευσε να υπερασπιστεί, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, ο ίδιος ο Μπλερ, καλώντας την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση της αυτο-απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με κρούσμα Covid-19: «Δεν θέλω απομονωμένο τον πρωθυπουργό της χώρας αυτή τη στιγμή, τον θέλω στο γραφείο του να κάνει τη δουλειά του», δήλωσε ο εργατικός πρώην πρωθυπουργός. «Είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει νοσήσει στην πραγματικότητα με Covid, κάνει τεστ και προφανώς τα τεστ βγαίνουν αρνητικά. Το θέμα είναι όμως να γίνει αυτό για όλους», πρόσθεσε.