Για πολλά χρόνια, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έφερναν ως παράδειγμα την ανορθολογικής διόγκωσης του Δημοσίου και των πελατειακών δικτύων που τις επέβαλλαν τον περίφημο Οργανισμό της Κωπαΐδας, που είχε δημιουργηθεί με στόχο την αποξήρανση της ομώνυμης λίμνης αλλά παρέμεινε ενεργός δεκαετίες μετά, να βολεύει διάφορους γραφειοκράτες με παχυλούς μισθούς και μηδενική ευθύνη. Οπως θυμάστε, μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ήταν να καταργήσει διάφορα τέτοιου τύπου μορφώματα που επιβάρυναν αδικαιολόγητα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Οργανισμός της Κωπαΐδας καταργήθηκε το 2014 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και οι αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Τον θυμήθηκε όμως σήμερα η Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου που επιβεβαίωσε τη χρεοκοπία και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» στην Περιφέρεια, η οποία με επιστολή της στον Σπήλιο Λιβανό, στον Μάκη Βορίδη, στον Κώστα Σκρέκα και σε άλλους πολιτικούς παράγοντες προτείνει την ανασύσταση ενός νέου Οργανισμού Κωπαΐδας – που θα επιληφθεί, λέει, της «ανορθόδοξης διαχείρισης των διαθέσιμων υδάτων του Κωπαϊδικού πεδίου».

Πολύ ωραία ιδέα. Από το μνημόνιο στο αντιμνημόνιο, ένας Οργανισμός Κωπαΐδας: για ογδόντα χρόνια στέγνωνε τη λίμνη, για τα επόμενα ογδόντα θα φέρνει νερά. Ως την επόμενη χρεοκοπία.