«Το δικό μας μετάλλιο θα είναι να μην έχουμε κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στην αποστολή. Η μεγάλη μας αγωνία είναι να τελειώσουμε με επιτυχία τους Αγώνες χωρίς ούτε ένα κρούσμα. Η αγωνία αυτή είναι καθημερινή και θυμίζει λίγο όπως όταν έχουμε εφημερία στο νοσοκομείο. Για μας που είμαστε και λίγο πιο μεγάλοι, οι αθλητές είναι σαν παιδιά μας και τους δίνουμε κάθε συμβουλή για να είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να προετοιμάζεται ένας αθλητής πέντε χρόνια, να έχει στερηθεί τα πάντα και ξαφνικά να τα χάνει όλα μέσα σε λίγα λεπτά».

Ο γιατρός της ελληνικής αποστολής, Γιώργος Μαρίνος εξηγεί τη μεγάλη αγωνία που ζουν όλα τα μέλη του αρχηγείου στην ΕΟΕ ώστε να είναι ασφαλείς οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Ποιες είναι όμως οι συμβουλές

που δίνουν στους αθλητές;

«Πρώτα απ’ όλα να μη μένουν πολύ στο εστιατόριο! Είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη και ας έχουν πλεξιγκλάς ακόμα και στα τραπέζια. Τρώμε γρήγορα και φεύγουμε. Επίσης ακολουθούμε τις κλασικές πρακτικές, μάσκα παντού, καλό πλύσιμο χεριών και κρατάμε αποστάσεις.

Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τον παράγοντα της τύχης, η οποία πάντα θα παίζει ρόλο με πιο κομβικό το θέμα του αεροπλάνου. Εκεί τη χρειάζεσαι καθώς ακόμα και αν είσαι σε θέση σχετικά κοντά σε άνθρωπο που θα βρεθεί θετικός, μπαίνεις υποχρεωτικά σε προληπτική καραντίνα 14 ημερών, άρα ξεχνάς τους Αγώνες!

Προσοχή θέλει και στα ασανσέρ».

Οι Ιάπωνες πάντως

παρακολουθούν τα πάντα.

«Ακριβώς έτσι είναι. Εχουμε όλοι δύο εφαρμογές στα κινητά μας. Μια που αφορά την καθημερινή μέτρηση των συμπτωμάτων (τεστ, θερμοκρασία κ.λπ.) και η δεύτερη είναι εφαρμογή  ιχνηλάτησης καθώς «βλέπει» ακόμα και με ποιους είχες επαφή μέχρι και 15 λεπτά πριν.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι ένα κρούσμα σε μια εθνική αποστολή» τονίζει ο γιατρός της ελληνικής ομάδας στο Τόκιο και περνάει και το δικό του μήνυμα:

«Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας και με το οποίο μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητας του ιού αλλά και των μεταλλάξεων. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε με βάση τις οδηγίες κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να έρθουμε και πάλι σε μια κανονικότητα και να ζήσουμε και πάλι μικρές καθημερινές συνήθειες που μας έχουν λείψει.

Ολοι σχεδόν είχαμε ή έχουμε ένα κρούσμα θανάτου από κορωνοϊό ή νόσησης στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον μας.

Ο εμβολιασμός είναι το ιατρικό θαύμα που βγήκε σχετικά γρήγορα, καθώς ζούμε σε μιαν άλλη εποχή και είναι ένα όπλο που βγήκε με ασφάλεια καθώς έχουν ήδη γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί.

Οποιος δεν το καταλαβαίνει, ας διαβάσει την ιστορία με την ισπανική γρίπη που εξαφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους από όλη τη γη. Δεν είχαν τότε την ευκαιρία για εμβόλιο, απλά είχε μικρότερη μεταδοτικότητα η νόσος επειδή δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες μετακινήσεις των ανθρώπων από χώρα σε χώρα. Εκανε τον κύκλο της και σταμάτησε».