Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα συνηθίζει ο κόσμος να χρησιμοποιεί με υποτιμητικό ύφος τη λέξη «χωριό» για να περιγράψει ομάδα περιορισμένης δυναμικής προερχόμενη συνήθως από την άγονη ευρωπαϊκή γραμμή.

Με τη χώρα μας, όμως, να έχει κατρακυλήσει στο ranking της UEFA (τερμάτισε στην 20η θέση τη σεζόν 2020-21, ενώ φέτος θα εκκινήσει από τη 19η προσμετρώντας τη συγκομιδή πόντων της τελευταίας πενταετίας) δεν δικαιούται ουδείς να ολισθαίνει σε λογική απαξίωσης αντιπάλων.

Απαιτείται η μέγιστη συγκέντρωση για την αναρρίχηση στην κατάταξη. Για να επανακτήσει, άλλωστε, η Ελλάδα το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την περίοδο 2023-24, θα πρέπει να προσπεράσει την 18η Τσεχία, την 17η Τουρκία, την 16η Κροατία και την 15η Ελβετία. Κι επειδή τούτη η αναρρίχηση μόνο βατή δεν είναι, χρειάζεται κόντρα σε βατούς αντιπάλους να επιδείξουν άπαντες τη δέουσα επαγρύπνηση και σοβαρότητα.

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός αποτελεί την εξαίρεση της ευρωπαϊκής συνέπειας. Πέρα από τους Ερυθρόλευκους οφείλουν να συμβάλλουν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρης μπας και κατορθώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο προϊόντος του χρόνου να στείλει ξανά τον δευτεραθλητή του στα προκριματικά του Champions League και τον κυπελλούχο στο Europa League.

Ο ΠΑΟΚ, που έχει αποκλειστεί κατά το παρελθόν από την Εστερσουντ δεν γίνεται να υποτιμάει ούτε την Ντουντελάνζ ούτε την Μποέμιανς. Ο Αρης, που είδε τα όνειρά του να σβήνουν στο Βικελίδης την περασμένη σεζόν απέναντι στην Κόλος Κοβαλίβκα δεν νοείται να απαξιώνει την Κουόπιο ή τη Βόρσκλα Πολτάβα. Η ΑΕΚ, που ηττήθηκε 0-3 από τη Ζόρια Λουχάνσκ πέρυσι στον όμιλο του Europa League, δεν μπορεί να βλέπει αφ’ υψηλού την Ελφσμποργκ ή τη Μιλσάμι.

Υπάρχει και μία επιπλέον παγίδα. Με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ που δεν έχει τώρα υποχρεώσεις οι τρεις άλλοι εκπρόσωποι πρέπει να πορευτούν βήμα – βήμα. Πριν από τον νικητή του ζευγαριού Μούρα – Λουντογκόρετς προηγείται για τον Ολυμπιακό η αποστολή κόντρα στη Νέφτσι Μπακού στον 2ο προκριματικό του Champions League. Από την άλλη η ΑΕΚ θα πρέπει να βγάλει νοκάουτ τη Βελέζ Μόσταρ και ο Αρης να υπερβεί το υψηλό εμπόδιο της εμπειρότατης Αστάνα στον 2ο προκριματικό του Conference League.

Οπότε μην προτρέχουν οι Ευρωπαίοι στις πιθανές διασταυρώσεις του επόμενου γύρου.