Με πανελλήνια και παγκύπρια συμμετοχή στο πένθος για το δράμα της Κύπρου έγιναν χθες οι εκδηλώσεις για την Τρίτη επέτειο της εγκληματικής εισβολής των ορδών του Αττίλα στην ελληνική Κύπρο. Στην Ελλάδα ο λαός κράτησε συμβολικά ενός λεπτού σιγή χθες το μεσημέρι, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός απηύθυναν προς τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον ελληνισμό της Κύπρου μηνύματα συμπαράστασης. Στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κήρυξε πολύμορφο απελευθερωτικό αγώνα σε παγκύπριο συλαλλητήριο, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής τόνισε στον κυπριακό λαό ότι η μητέρα Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ

«ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ»

Ο Οιδίποδας τότε κορεσμένος από εξουσία και δύναμη, άνθρωπος που δεν «έπραξε» αλλά και «έπαθε» τα έργα του, τυφλώνεται και βλέπει μ’ ένα «τρίτο μάτι» (Χαίντερλιν). Εμείς, σήμερα, αχόρταγοι για δύναμη και πιασμένοι στα δίχτυα μιας εξουσίας που μας τυφλώνει, ζητάμε να ενισχύσουμε το θαμπό φως μας μ’ ένα ηλεκτρονικό μάτι που εγκατέστησε για χάρη μας η αστυνομία και που δεν θα βγάλουμε ποτέ. Με τέτοια μηχανικά μάτια θα γεμίσει η κοινωνία μας για να κατασκοπεύει τον εαυτό της. Τόσο, που το φως της δεν θα είναι πια «αγγελικό», αλλά μόνο «μαύρο»…

Απαγορεύθηκε η είσοδος Αρμενίων στην Τουρκία

Στους τουρκικούς μεθοριακούς σταθμούς ελήφθησαν έκτακτα μέτρα και γίνεται αυστηρός έλεγχος των εισερχομένων στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία ατόμων αρμενικής καταγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός ταξιδιώτης Ντάνιελ Ο’Μπράιαν εμποδίσθηκε να εισέλθει στην Τουρκία από το φυλάκιο των Ύψαλων, επειδή η λήγουσα του ονόματός του μοιάζει μ’ αυτές των αρμενικών. Ο Αμερικανός ταξιδιώτης μπήκε χθες στην Τουρκία όταν ήρθη η παρεξήγηση με τη μεσολάβηση του Γενιού Τουρκικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Γυαλιά καρφιά

στις φυλακές

Ενας  χώρος των φυλακών Καραμπανσέλ της Μαδρίτης με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι εξεγερθέντες κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι έχουν ανεβεί τώρα στη στέγη των φυλακών, όπου παραμένουν επί τρεις ημέρες χωρίς νερό και τρόφιμα, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα ισπανικά αναμορφωτήρια.