Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία κάθε ζώντος οργανισμού. Κάθε κύτταρο του σώματός μας είναι γεμάτο με αυτές. Και η κατανόηση της δομής τους έχει μεγάλη σημασία για την πρόοδο της ιατρικής. Γιατί όλες οι ασθένειες, από τον καρκίνο μέχρι την Αλτσχάιμερ, και φυσικά την Covid-19, σχετίζονται με τη δομή κάποιας πρωτεΐνης.
Αποτελεί έτσι ένα γιγαντιαίο βήμα, μια πραγματική επανάσταση, η χαρτογράφηση του «πρωτεώματος» από μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και η δημοσίευση των πρώτων 350.000 δομών στο Διαδίκτυο. Η εταιρεία λέγεται Deep-Mind και ιδρύθηκε το 2010 από τον ελληνοκυπριακής καταγωγής βρετανό επιστήμονα Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιευτούν άλλα 100 εκατομμύρια δομές πρωτεϊνών.
Η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε αυτός ο άθλος (αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένας αμερικανός βιολόγος είχε υπολογίσει κάποτε ότι θα χρειάζονταν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια για κάτι τέτοιο) θυμίζει την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά της Covid-19. Υπήρξε κι εκεί έντονο ελληνικό χρώμα, αφού ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της λυτρωτικής επιχείρησης ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. Για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά ότι οι μικρές χώρες βγάζουν συχνά μεγάλα μυαλά.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι αλματώδεις αυτές πρόοδοι της επιστήμης επιτρέπουν την ελπίδα, αν όχι τη βεβαιότητα, πως θα νικηθούν σύντομα πολλές φονικές ασθένειες της σύγχρονης εποχής. Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που επιμένουν να το αμφισβητούν.