«Απόλυτα καταδικαστέες» χαρακτήρισε τις νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη έγινε ενόψει και της σημερινής ιδιαίτερα σημαντικής τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, δεδομένης και της συναντίληψης που δημιουργούν οι πολυμερείς επί των περιφερειακών προκλήσεων.
Αντί η Αγκυρα να ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρέσυραν την υφήλιο, θα έπρεπε να αναρωτηθεί πώς κατάφερε με τις ενέργειές της να θέσει όλη την υφήλιο απέναντί της, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο Αναστασιάδης τόνισε την ενίσχυση του συντονισμού και των προσπαθειών για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, απορρίπτοντας τα προαπαιτούμενα δύο κρατών που θέτει η Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει κηρύξει casus belli, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας, μια χώρα που διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα». Ξεκαθάρισε δε ότι κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Μια απάντηση στην επιμονή της Αγκυρας στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης που επιχειρεί να το συνδέσει με ζητήματα «γκρίζων ζωνών», επιδιώκοντας να καταγράψει τις διεκδικήσεις της στον ΟΗΕ μέσω σχετικών επιστολών, όπως αυτή του τούρκου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου στα μέσα Ιουλίου. Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας και από την ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπο Μαρία Θεοφίλη, που στην επιστολή της υπογραμμίζει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατιωτικοποίησης νησιών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σύνδεσης του καθεστώτος αυτού με ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες. Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους. Στην επιστολή της Θεοφίλη στον ΟΗΕ με ημερομηνία 27/7/2021 σημειώνεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.
Στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών επέμεινε και ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απειλή, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ισχυρίστηκε δε ότι όλοι πρέπει να δεχτούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στις τουρκικές κινήσεις στα Βαρώσια απάντησε και η ΕΕ, με νέα δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την οποία «καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας» για τα Βαρώσια.