«Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα». Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που δίνει απάντηση σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ το οποίο εκφράζει δισταγμό ή άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό, επικαλούμενο την πιθανή αρνητική επίδρασή του στη γονιμότητα.
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα δεδομένα αυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «JAMA», σημειώνουν ότι σε αυτή τη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι εντάχθηκαν 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 50 ετών οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν σε εμβολιασμό με mRNA σκεύασμα.
Οι συμμετέχοντες αρχικά ελέγχθηκαν για να διασφαλιστεί ότι δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα γονιμότητας και εκείνοι με συμπτώματα COVID-19 ή με θετικό τεστ εντός 90 ημερών αποκλείστηκαν από τη μελέτη. Επειτα, παρείχαν δείγμα σπέρματος ύστερα από δύο έως επτά ημέρες αποχής πριν από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου και περίπου 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. «Ουσιαστικά αυτή η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια τεχνολογίας mRNA έναντι της COVID-19 δεν επηρεάζει οποιαδήποτε παράμετρο που αφορά την υγεία του σπέρματος. Επίσης, επειδή τα εμβόλια περιέχουν mRNA και όχι τον ζωντανό ιό, είναι απίθανο το εμβόλιο να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι οι άνδρες με ολιγοσπερμία δεν παρουσίασαν περαιτέρω μείωση. Επιπλέον, οι καθηγητές σημειώνουν ότι οι βασικοί περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τον μικρό αριθμό ανδρών που εντάχθηκαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν νέοι και υγιείς άνδρες, και τη σχετικά σύντομη παρακολούθηση. Παρ’ όλα αυτά, το χρονικό πλαίσιο της μελέτης περιλαμβάνει τον πλήρη κύκλο ζωής του σπέρματος που είναι περίπου 70-75 ημέρες. Και συμπληρώνουν ότι αντιθέτως «οι παράμετροι της ποιότητας σπέρματος φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά μεταξύ ανδρών ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και συσχετίζονται με σημαντικές διαταραχές στον όγκο του σπέρματος, στη συγκέντρωση, στο αριθμό, στην κινητικότητα και στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, του σπέρματος και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης COVID-19 στη γονιμότητα δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί.
Μάρθα Καϊτανίδη