Τη χορήγηση «πακέτου» κινήτρων για την οικειοθελή αποχώρηση περίπου 1.200 εργαζομένων από τους λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Πρόκειται για το τρίτο πρόγραμμα που τρέχει η διοίκηση του Γιώργου Στάσση σε διάστημα δύο ετών και στοχεύει στο προσωπικό μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που πρόκειται να κλείσουν στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση. Τα δύο προηγούμενα «πακέτα» κινήτρων είχαν αξιοποιήσει περίπου 2.600 εργαζόμενοι, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά εργαζομένους ηλικίας από 51 μέχρι και 60 ετών και τα κίνητρα κλιμακώνονται προς τα πάνω με βάση διάφορους παράγοντες. Οπως η ηλικία, η προϋπηρεσία, τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων αλλά και με την… ταχύτητα υποβολής της δήλωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από την 1η μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου. Οσοι σπεύσουν στο πρώτο δεκαήμερο θα έχουν μπόνους έναν μισθό.

Οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν θα λάβουν σίγουρα τη θεσπισμένη αποζημίωση των 15.000 ευρώ. Από κει και πέρα με βάση τα προαναφερόμενα κριτήρια το ποσό που θα εισπράξει ένας εργαζόμενος είναι δυνατόν να φτάσει και τις 57.000 ευρώ (μαζί με τις 15.000 ευρώ). Και το ποσό αυτό φαίνεται να το κλειδώνουν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55-60 ετών. Το μέσο ποσό για την οικειοθελή αποχώρηση υπολογίζεται στις 42.000 ευρώ.

Οσον αφορά το κόστος για τη ΔΕΗ αυτό εκτιμάται σε €21 εκατ., αλλά το όφελος που θα αποκομίσει θα είναι της τάξης των €30 εκατ.