To σύνθημα ανήκει στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ονόμασε έτσι και το κόμμα του: «H Δημοκρατία σε Κίνηση!» Και υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η χώρα, και να αρχίζουν να ξεπερνιούνται οι παθογένειές της, είναι να υπάρχει διαρκής κίνηση σε όλα τα επίπεδα: το οικονομικό, το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό, το εθνικό. Τα πάντα ρει, αυτό ήταν ανέκαθεν το νόημα του κόσμου.

Το πεδίο στο οποίο φαίνονται τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της διαρκούς κίνησης, και κερδίζεται το πρώτο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου. Χάρις στις άοκνες προσπάθειες του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συνεργατών του, το τέρας της γραφειοκρατίας έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του. Η σχέση των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος έχει απλουστευθεί, η διασύνδεση μεταξύ των υπουργείων έχει εκσυγχρονιστεί και το γραφειοκρατικό κόστος έχει δραστικά περιοριστεί. Τελευταίο παράδειγμα, η σχεδιαζόμενη καθιέρωση ενός ενιαίου Προσωπικού Αριθμού, που θα αντικαταστήσει στις συναλλαγές μας την πανσπερμία των αριθμών τους οποίους πρέπει σήμερα να θυμόμαστε.

Τι περίεργο: σε αυτή τη νέα επανάσταση στην καθημερινότητά μας, καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εθνικός εμβολιασμός, η πρώτη μεγάλη άσκηση ταυτοποίησης πολιτών και μόνιμων κατοίκων από τα διάφορα μητρώα. Για να αποδειχθεί, πρώτον, ότι ουδέν κακόν αμιγώς καλού, και δεύτερον, ότι τα διαβόητα μικροτσίπ που τόσο τρομάζουν χρησιμοποιούνται στις δημοκρατικές χώρες για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όχι για τον έλεγχό τους.

Κανείς δεν εφευρίσκει τον τροχό, σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχει πάντα ένα προηγούμενο για να μελετηθεί. Προσωπικό αριθμό στις συναλλαγές με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έχει καθιερώσει όχι μόνο η πρωτοποριακή Εσθονία, αλλά και η γειτονική μας Βουλγαρία. Στην Ελλάδα δεν έλειπαν άλλωστε ποτέ οι ιδέες, αλλά η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. Επιτέλους, αυτό φαίνεται να αλλάζει.