Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Κωνσταντίνου Μίχαλου από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 61 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εντοπίσθηκε από τη σύζυγό του, χωρίς τις αισθήσεις του, στο γραφείο του στο Κρυονέρι και διακομίσθηκε στο ΚΑΤ, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Γεννήθηκε το 1960 και ήταν γιος του βιομηχάνου και πολιτικού Χρήστου Μίχαλου (ο οποίος ανέλαβε σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις κατά την περίοδο των δικτατορικών κυβερνήσεων 1967 – 1973). Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Essex και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα οικονομικών εφαρμογών στη London School of Economics. Το 1988 ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας SWAN ΑΕ. Το 1993 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και το 2006 πρόεδρός του.

Παρέμβαση της ΡΑΕ για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ενα ντόμινο αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και περίπου δύο με τρεις μήνες.

Η άνοδος των διεθνών τιμών των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου, που ακολούθησε μετά την ύφεση της πανδημίας στις αρχές της άνοιξης, προκάλεσε κόστος στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές. Η κούρσα ανόδου των τιμών συνεχίζεται και σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών έστειλε την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στα επίπεδα των 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Και με αυτά τα δεδομένα προμηνύονται από τον Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εδώ και περίπου δύο μήνες έχει ανοίξει το θέμα της διαφάνειας των χρεώσεων και της σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών. Ενα από τα προβλήματα που εντοπίζει είναι η δυσκολία κατανόησης των χρεώσεων αλλά και των συγκρίσεων προσφορών και τιμολογίων.

Κατόπιν τούτων η ΡΑΕ, και με αφορμή τις ανατιμήσεις του ρεύματος, επιδιώκει παρέμβαση και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου προτάσεις που στοχεύουν στη διαφάνεια των λογαριασμών.

 Κόκκινα δάνεια

Ολοκληρώνεται ο φετινός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς για μείωση των κόκκινων δανείων, με την τιτλοποίηση «Sunrise 2» των 2,6 δισ. ευρώ, για την οποία υποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

Πρόκειται για το κερασάκι στην τούρτα του προγράμματος εξυγίανσης, μέσω του οποίου ο δείκτης NPE θα πέσει στις αρχές του 2022 κάτω από το 10%. Εντός του 2021, που αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το εφαρμοζόμενο πλάνο εξυγίανσης, θα αποαναγνωριστούν επισφάλειες 19 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του «Sunrise 2», τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των 6,50 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ σήμερα και ο δείκτης καθυστερήσεων από το 23% στο 17%.

Με τον τρόπο αυτόν η Πειραιώς θα επιτύχει τη συρρίκνωση των NPEs κατά 31,5 δισ. ευρώ από το υψηλό των 38 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015, μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό τους στο συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της από το 52% στο 17%.