Τo σβήσιμο μιας πυρκαγιάς δεν σημαίνει το τέλος των προβλημάτων για τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ειδικοί προειδοποιούν: οι επιπτώσεις των πυρκαγιών συνεχίζονται για πολλά χρόνια. Ποιες είναι αυτές; Πλημμύρες και κατολισθήσεις…

Και υπάρχει η εμπειρία από τις φωτιές στην Ηλεία (το 2007) η οποία δυστυχώς ξανακάηκε. Οπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών, στο τμήμα Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δρ. Μιχάλης Διακάκης, διαπιστώθηκε πως παρά σημαντικά αντιδιαβρωτικά έργα που είχαν γίνει, οι πλημμύρες τριπλασιάστηκαν και οι κατολισθήσεις πενταπλασιάστηκαν (!).

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: πριν από το 2007 στην ευρύτερη περιοχή συνέβαινε κατά μέσο όρο 1 πλημμύρα ανά 1,6 έτη. Μετά τη φωτιά, συνέβαινε κατά μέσο όρο 1 πλημμύρα ανά περίπου 4 μήνες (!).

«Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές του 2007 είχαν αρχίσει να φθίνουν. Δυστυχώς μετά τη νέα φωτιά στην Ηλεία το πρόβλημα αναμένεται να φουντώσει και πάλι», τονίζει  ο δρ. Μιχάλης Διακάκης. Οπως έδειξε μελέτη της Τράπεζας Ελλάδας, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των καιρικών φαινομένων θα είναι μια από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής της Ελλάδας.