H κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρομακτική. Μαζί με τον τελευταίο καύσωνα, που ήταν από τους ισχυρότερους των τελευταίων 40 ετών σε ένταση και διάρκεια, ήρθαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές. Και οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμη πιο εφιαλτικές, οι ισχυροί άνεμοι κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο καύσωνα από τη Δευτέρα. Oπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον έναν θεωρητικό κίνδυνο ή μια απειλή για το μέλλον: είναι εδώ μαζί μας, επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον και, μαζί μ’ αυτό, την καθημερινότητά μας. Αργήσαμε να αντιδράσουμε, αδιαφορήσαμε, βραδυπορήσαμε, χώσαμε το κεφάλι μας στην άμμο. Οι εκκλήσεις για μια πράσινη ανάπτυξη αγνοήθηκαν, οι προτάσεις για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μπήκαν στο συρτάρι, οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν άλλαξαν. Πολλοί μάλιστα εξακολουθούν να αρνούνται την ανάγκη άμεσης δράσης, όπως κάνουν και με τους εμβολιασμούς.

Αλλά ο χρόνος τελειώνει. Σε αρκετά κρίσιμα μέτωπα, μάλιστα, ενδέχεται να έχει ήδη ξεπεραστεί το σημείο χωρίς επιστροφή. Πολλοί χαρακτηρίζουν «υπαρξιακή» την απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το κλίμα που θα δώσει μεθαύριο στη δημοσιότητα, η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή θα προειδοποιεί ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι καύσωνες μπορεί να γίνουν τα επόμενα χρόνια εκατό φορές συχνότεροι. Ηδη οι παγετώνες λιώνουν ταχύτερα. Οι τυφώνες είναι ισχυρότεροι. Οι φωτιές σαρώνουν τη Σιβηρία, την αμερικανική Δύση και τη Μεσόγειο. Κι αν η προηγούμενη έκθεση, πριν από οκτώ χρόνια, χαρακτήριζε «εξαιρετικά πιθανό» η κλιματική αλλαγή να προκαλείται από την ανθρώπινη βιομηχανία, αυτή τη φορά η γλώσσα θα είναι ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο ωμή, ακόμη πιο σκληρή.

Η υιοθέτηση μιας πράσινης κουλτούρας δεν είναι πια σύνθημα. Δεν είναι πια πολυτέλεια. Δεν είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις. Είναι η μόνη λύση.