H έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που θα δοθεί μεθαύριο στη δημοσιότητα θα είναι κόλαφος. Oπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης Φριντερίκε Οτο, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο από την κλιματική αλλαγή είναι ο καύσωνας. Και εξαιτίας αυτής ακριβώς της κλιματικής αλλαγής, οι καύσωνες έχουν γίνει ως και 100 φορές πιθανότεροι.
Τα χειρότερα είναι λοιπόν μπροστά μας. Και για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται δράση σε τρία επίπεδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι πλέον αρκετή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για την επίλυση της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου πρέπει να μειωθούν και οι εκπομπές μεθανίου. Το πλούσιο σε άνθρακα αυτό αέριο θερμαίνει την ατμόσφαιρα 80 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Σε εθνικό επίπεδο, και για να περιοριστούμε στην Ευρώπη, οι χώρες καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους να προληφθούν ή να μετριαστούν καταστροφές σαν κι αυτή που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, με τις φωτιές να καίνε δάση, σπίτια και περιουσίες. Παραλλήλως, βέβαια, απαιτείται και η καθημερινή διαχείριση. Οταν σβήσουν οι φλόγες, για παράδειγμα, είναι αναγκαία η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν. Γιατί τα ακραία φαινόμενα οξύνονται και πολλαπλασιάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Αποφασιστικής σημασίας, τέλος, είναι και η αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών. Γιατί όπως λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο θα χρειαστούμε τρεις πλανήτες μέχρι το 2050. Κι αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε.