Τον είχαν αποκαλέσει «βόμβα βυθού». Από εκείνες που σκάνε, δίχως όμως να ακουστούν. Και είναι αλήθεια πως όταν ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει σε ένα καλοκαίρι ονόματα όπως ο Τόμας Βατσλίκ και ο Χένρι Ονιεκούρου, εκείνο του Αγκιμπού Καμαρά δεν θα μπορούσε να κάνει ιδιαίτερο θόρυβο. Ενα παιδί που μόλις πριν από λίγους μήνες έκλεισε τα 20 του χρόνια. Ενα παιδί από τη Γουινέα. Που το μοναδικό του στοιχείο για να κάνει… γκελ στον κόσμο ήταν το επίθετό του, που είναι το ίδιο με του Μαντί Καμαρά, ενός εκ των κορυφαίων παικτών του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή.

Αποφασισμένος

Ο μικρός έπρεπε από μόνος του να κερδίσει άπαντες. Τον προπονητή του, τους συμπαίκτες του, τον κόσμο. Να περιμένει τη δική του ευκαιρία, να την αρπάξει και να τους αναγκάσει όλους να τον μάθουν. Ποιος τον ήξερε; Ο Φρανσουά Μοντέστο. Εκείνος είχε μάθει πληροφορίες για την αξία του νεαρού. Οι δικές του… άκρες στη γαλλική αγορά ήταν εκείνες που του είπαν να ψάξει την περίπτωσή του.

Πώς συνδέεται ο νεαρός με τη Γαλλία; Η Λιλ ήταν η ομάδα που τον ανακάλυψε το 2018. Οταν ακόμα ο Αγκιμπού Καμαρά αγωνιζόταν στην Ελεφαντ Κολεά της Γουινέας. Κι όταν περνούσε από όλες τις «μικρές» εθνικές της χώρας του (πάνω από 40 συμμετοχές) φτάνοντας έως την ανδρών με την οποία σκόραρε στο ντεμπούτο του. Οι Γάλλοι έσπευσαν να τον κάνουν δικό τους το 2018, υπογράφοντας μαζί του πενταετές συμβόλαιο. Εκαναν όμως ένα λάθος που έδωσε την ευκαιρία σε όποιον ήθελε τον παίκτη (στην προκειμένη περίπτωση στον Ολυμπιακό) να τον αποκτήσει αντί πινακίου φακής.

Χωρίς συμβόλαιο λόγω ηλικίας

Με βάση τη γαλλική αθλητική νομοθεσία, αλλά και ό,τι ισχύει στη FIFA, σε έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, δεν μπορείς να προσφέρεις συμβόλαιο μεγαλύτερο των τριών χρόνων, ενώ και οι μονομερείς ανανεώσεις απαγορεύονται και δεν λαμβάνονται υπόψη στα αθλητικά δικαστήρια.

Στις 9 Ιουνίου του 2018 οι εκπρόσωποι της Λιλ βρέθηκαν στο Κονάκρι της Γουινέας. Συναντήθηκαν με τον Αγκιμπού Καμαρά, τους μάνατζέρ του και την οικογένειά του και τον απέκτησαν. Με… 5ετές συμβόλαιο. Κάποια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο 20χρονος μέσος είχε συμβόλαιο έως το 2024, θεωρώντας ως ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου του την 29η Μαρτίου του 2019, όταν και πήρε τη βίζα για να ταξιδέψει στη Γαλλία. Αλλά το συμβόλαιο ξεκίνησε το 2018. Αυτή η σημαντική και καθοριστική λεπτομέρεια έφτασε στ’ αφτιά των ανθρώπων του Ολυμπιακού όταν ο Μοντέστο τους είπε πως ο Αγκιμπού Καμαρά πρέπει να αποκτηθεί. Και από τη στιγμή που ο παίκτης πείστηκε να συνεχίσει στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός τον έφερε στα μέρη μας, τον υπέγραψε για τέσσερα χρόνια και πλήρωσε μονάχα κάποια τροφεία στη Λιλ. Σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές «κλοπές» του φετινού καλοκαιριού ανά την Ευρώπη.

Η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό τον έφερνε αρχικά στις σκέψεις για τη στελέχωση της β’ ομάδας του συλλόγου. Αλλωστε ο νεαρός σε επίπεδο ανδρών είχε μόλις τέσσερις συμμετοχές έως τώρα στην καριέρα του. Μία στο Κύπελλο με τη Λιλ απέναντι στην Ντιζόν, σε ένα ματς όπου σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και τρεις με την Εθνική ομάδα ανδρών, σκοράροντας σε ένα από τα τρία παιχνίδια.

Δικαιώνει τον Μαρτίνς

Η πέμπτη του συμμετοχή σε επίπεδο ανδρικής ομάδας ήρθε απέναντι στη Νέφτσι. Η έκτη κόντρα στη Λουντογκόρετς, την περασμένη Τρίτη με τον Αγκιμπού Καμαρά να δικαιώνει τον Μαρτίνς για την επιλογή του να τον συμπεριλάβει στην ευρωπαϊκή λίστα και να τον ρίχνει στο γήπεδο όταν το ματς «έκαιγε» και οι Βούλγαροι ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 μέσα στο Φάληρο. Πλάι σε όλα τα μεγάλα αστέρια του Ολυμπιακού, που ο Μαρτίνς είχε ρίξει στο γήπεδο προκειμένου να έρθει η ισοφάριση, ο Αγκιμπού Καμαρά ήταν αυτός που με ευθύβολο σουτ από το ύψος του πέναλτι ισοφάρισε τρία λεπτά πριν από το φινάλε. Ο Αγκιμπού Καμαρά, άγνωστος μεταξύ αγνώστων όταν ήρθε, μια «βόμβα βυθού» και μία από τις πιο «σιωπηλές» μεταγραφές του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, άρχισε ήδη να γίνεται γνωστός. Το σημαντικότερο; Ξεκίνησε να γίνεται σημαντικός, σκοράροντας ένα γκολ που ίσως αποδειχτεί χρυσάφι για τον Ολυμπιακό στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λουντογκόρετς και να βρεθεί στα πλέι οφ του Champions League, διεκδικώντας μια θέση στους ομίλους της διοργάνωσης για ακόμα μία σεζόν.