Ερώτηση κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Αμυνας, Γιώργου Τσίπρα, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και θέμα την «εξαιρετικά αργοπορημένη εμπλοκή της πληθώρας των πυροσβεστικών εναέριων και επίγειων μέσων καθώς και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των μαινόμενων πυρκαγιών». Ανάμεσα σε άλλα ερωτούν για το «ποια είναι η αιτία που δεν διατέθηκαν εγκαίρως τα 63 οχήματα και τα 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα των ΕΔ που ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ότι είναι διαθέσιμα μετά την 5η Αυγούστου του 2021; Δεν ήταν απαραίτητο, εφόσον είναι διαθέσιμα, να έχουν διατεθεί ήδη; Και για ποιον λόγο διατέθηκε μέχρι σήμερα το 1/10 του προσωπικού των ΕΔ που όπως ανακοινώθηκε θα διατεθεί από την 5/8/21;».

  

Το ΚΚΕ

στην Ιστιαία

Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, συναντήθηκε χθες στις Γούβες Ιστιαίας με τον δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοτζιά, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Είναι επείγουσα η ανάγκη για πρόσθετα, πολλαπλάσια και κατάλληλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος για τις Γούβες – που αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένες από δύο μέτωπα -, την Ιστιαία και το Πευκί. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη», δήλωσε ο Μαρίνος, ενώ συμπλήρωσε: «Εστω και τώρα να ακούσει τα αιτήματα των κατοίκων και να ενισχύσει τα μέσα πυρόσβεσης στη μεγάλη πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας, που καίει για 6η μέρα δάση και τις περιουσίες των κατοίκων. Διαπράττεται ένα έγκλημα και οι ευθύνες της είναι μεγάλες!».

Παρέμβαση

Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους μόνιμους και τους εθελοντές πυροσβέστες για τις μάχες που έδωσαν και δίνουν στο πεδίο των πυρκαγιών. «Αξιέπαινη είναι και η διεθνής συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και αλληλεγγύη στους πολίτες που πλήττονται», είπαν, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την ακολουθούμενη πολιτική για τα δάση «που δίνει έμφαση στην καταστολή και αγνοεί την πρόληψη».