Το 2018, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία μπορεί να γίνει το «Μάτι της Πάρνηθας» και ζητούσαν να γίνουν σωστές αντιπυρικές ζώνες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν εισακούστηκαν.
Το 2019, η επιτροπή υπό τον γερμανό καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών Γιόχαν Γκολντάμερ παρέδωσε στον τότε πρόεδρο της Βουλής το πόρισμά της για την πυρκαγιά στο Μάτι. Oπως αναφέρουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ανάμεσα στις προτάσεις της ήταν η απλούστευση της διαχείρισης των πυρκαγιών, η έμφαση στην πρόληψη αντί για την καταστολή, η ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών και η αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας. Το πόρισμα μπήκε στο συρτάρι.
Πριν από λίγες εβδομάδες, παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό η μελέτη που εκπόνησε η Ομάδα Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ερευνας για τις «μεγατάσεις» του 21ου αιώνα. Η πρώτη από αυτές τις μεγατάσεις είναι η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί έντονα από την παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αναφέρεται στη μελέτη, και αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, τις υποδομές και τις πόλεις.
Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει προσεκτικά αυτή τη μελέτη. Οπως πρέπει να μελετήσει από την αρχή και το «πόρισμα Γκολντάμερ». Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη των πυρκαγιών και άλλοι 17 για την καταστολή τους. Δεν νοείται να μην υπάρχει ένα ενιαίο Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.
Δεκαετίες τώρα κάνουμε τα ίδια λάθη. Πρέπει επιτέλους να αποκομίσουμε τα διδάγματα.