Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δίνοντας ανάσες αισιοδοξίας για το πώς τελικά θα κλείσει η χρονιά για την ελληνική οικονομία και τα κρατικά ταμεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση και δέχονται νέα πίεση από τον πύρινο όλεθρο. Στο οικονομικό επιτελείο στην παρούσα συγκυρία έχουν το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη στήριξη των πληγέντων με τη λήψη των οικονομικών μέτρων, υπό τις διαβεβαιώσεις μάλιστα πως έχει διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Εν μέσω των τραγικών γεγονότων και της εν εξελίξει πανδημίας οι αριθμοί από το τουριστικό μέτωπο δίνουν έναν φωτεινό τόνο. Ο τουρισμός παίρνει τα πάνω του με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι εισπράξεις φέτος ενδέχεται να φτάσουν το 60% του 2019, από το 45% που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο υπουργείο ξαναγράφουν τον φετινό στόχο για το ΑΕΠ ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις πάνω από το 4%, από την αρχική εκτίμηση που ήταν το 3,6%.

 

ΚΑΛΟΙ ΜΗΝΕΣ. Τα δεδομένα των κρατήσεων, σύμφωνα με τα μηνύματα που εκπέμπει ο κλάδος, είναι πολύ ικανοποιητικά και κυμαίνονται στα επίπεδα του 80-90% του 2019. Ειδικά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι πολύ καλοί μήνες, καθώς εκτιμάται ότι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα εμβολιαστικά προγράμματα σε μία σειρά χωρών. Τον Ιούλιο επισκέφθηκαν τη χώρα συνολικά 2.368.000 τουρίστες, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στα 2,3 εκατ. που ήρθαν από τις 14 Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Ακόμα όμωςτο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών παραμένει με την πρόβλεψη για τις τουριστικές εισπράξεις στο 45% των εσόδων του 2019 μέχρι το οικονομικό επιτελείο να έχει στα χέρια του τα τελικά στοιχεία του φθινοπώρου. Αν επιβεβαιωθούν οι παρούσες ενδείξεις της αγοράς, τότε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και ανέλθει για παράδειγμα κατά δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Δηλαδή, ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.

Υψηλές πτήσεις  από 2 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurocontrol, από τις 2 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 90% του 2019. Στο διάστημα από 2 έως 29 Αυγούστου ο αριθμός των πτήσεων στους ελληνικούς αιθέρες εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 80% έως 90% της χρονιάς – ρεκόρ του 2019, με πιθανότητα να το ξεπεράσει από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν πριν από το τέλος Ιουλίου το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβατών  μέσω περισσότερων από 8.000 διεθνών πτήσεων. Στις 31 Ιουλίου, Σαντορίνη, Μύκονος και Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους τα επισκέφθηκαν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020. Αλλά και η Ρόδος βρισκόταν, μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Κως στο 75%. Συνολικά για το Νότιο Αιγαίο, το ποσοστό των διεθνών αφίξεων, από τις 13 Μαΐου μέχρι και τις 31 Ιουλίου ανέρχεται ήδη στο 92% της περσινής χρονιάς. Στις Κυκλάδες, τόσο ο διεθνής αερολιμένας της Σαντορίνης όσο και της Μυκόνου έχουν ήδη ξεπεράσει τις διεθνείς αφίξεις της προηγούμενης χρονιάς σε ποσοστό άνω του 120%, με 180.000 επιβάτες περίπου να έχουν ήδη επισκεφθεί τη Σαντορίνη και περισσότεροι από 160.000 τη Μύκονο.