Για άλλη μια χρονιά με μεγαλύτερη όμως έκταση και ένταση, πύρινα μέτωπα κατακαίνε τη χώρα και μία ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση που έχει αφήσει τη χώρα χωρίς ουσιαστική πυροπροστασία και ιδιαίτερα δασοπροστασία, μας διαβεβαιώνει ότι κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί με τα μέσα που διαθέτει».

Αλήθεια είναι αυτά τα μέσα επαρκή για μια χώρα που βιώνει συχνά πυκνά τον πύρινο εφιάλτη και σε μια εποχή κιόλας που αυτός γιγαντώνεται λόγω της κλιματικής καταστροφής την οποία βιώνει και στην οποία οδηγείται με ταχείς ρυθμούς ο πλανήτης από τον παγκόσμιο καπιταλισμό;

Η απάντηση προφανώς για όποιον δεν βλέπει την πραγματικότητα μέσα από τα εκάστοτε κυβερνητικά γυαλιά, είναι αρνητική. Ποιος όμως ευθύνεται για αυτή την τραγική ανεπάρκεια που οδήγησε αυτές τις μέρες να καούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, αποδεικνύοντας πως το περιβόητο «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε» είναι εγκληματικό και επικίνδυνο;

Εδώ η απάντηση είναι διαχρονική και «ιδεολογικά συνεπής». Από τη μία η συνέπεια και συνέχεια του εγκληματικού μνημονιακού κράτους που διαδοχικά και με διάρκεια έχει αποψιλώσει όχι μόνο την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία της χώρας, αλλά ακόμα και τα δημόσια δίκτυα ενέργειας δίνοντάς τα βορά σε ιδιώτες εργολάβους που αδυνατούν και δεν τους συμφέρει ιδιαίτερα να τα συντηρούν.  

Από την άλλη όμως και οι ιδεοληψίες, ιδιαίτερα της Μητσοτάκης Α.Ε. που όπως δήλωσε και πρόσφατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «δεν είναι η λύση για κάθε πρόβλημα οι προσλήψεις», ούτε προφανώς είναι λύση η προμήθεια και επαρκής συντήρηση πυροσβεστικών επίγειων και εναέριων μέσων, καλύτερα μερικά πολυτελή περιπολικά ακόμα, ή κάποια Ραφάλ του επ’ αμοιβή «συμμάχου» μας κ. Μακρόν κ.λπ. προφανώς.

Τι να τους κάνεις άλλωστε τους πυροσβέστες όταν μπορείς να στείλεις διμοιρίες των ΜΑΤ όπως μας έλεγαν την πρώτη μέρα των φονικών πυρκαγιών οι κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς και όπως διαβεβαίωναν και οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές που έβλεπαν να καταφτάνουν μόνο άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. αντί για ανθρώπους σχετικούς με την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία;

Για αυτές τις τραγικές προτεραιότητες του «άριστου επιτελικού κράτους» της Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς κανείς δεν ευθύνεται. Οπως άλλωστε και για την υποχρηματοδότηση και την ουσιαστική κατάργηση της δασοπυρόσβεσης από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις διαχρονικά. Εξάλλου όλα αυτά γίνονται για «δημοσιονομικούς λόγους» θα σπεύσουν να αναφωνήσουν οι Βάστα Γερούν, υπενθυμίζοντάς μας πως ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, ούτε οι εγχώριες θεραπαινίδες της είναι άμοιρες ευθυνών.

Και έτσι ο λαός θα συνεχίζει να βιώνει πολιτικές που για δήθεν δημοσιονομικούς λόγους θα προσβλέπουν στην αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους που διαρκώς ω του θαύματος διογκώνεται, κάνοντας τις όποιες θυσίες σε πυροπροστασία, δημόσια υγεία, παιδεία κ.λπ., γιατί ως γνωστόν το μνημονιακό τόξο κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί, με τα μέσα που διαθέτει», κι ας έχει φροντίσει το ίδιο με την τακτική του «Ναι σε όλα», τα μέσα αυτά να είναι εξαιρετικά πενιχρά και ισχνά.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25