Kαι οι δύο χώρες έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Αλλά τα νέα που μας έρχονται από αυτές είναι διαφορετικά. Στο Ισραήλ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει και πάλι εκτοξευθεί και οι Αρχές καλούν τους άνω των 60 ετών – και σύντομα τους άνω των 50 – να κάνουν επειγόντως και τρίτη δόση. Στη Βρετανία, όπου οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί από τις 19 Ιουλίου, η πανδημία δείχνει να υποχωρεί. Μια εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η καμπύλη έφτασε στο ανώτατο σημείο της στον τελικό του Εuro, μια άλλη ότι μαζί με την άρση των περιορισμών έκλεισαν και τα σχολεία για διακοπές. Στην πραγματικότητα όμως, όπως παραδέχθηκε ένας επιδημιολόγος, «κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει».
Ο κορωνοϊός αποδεικνύει έτσι για άλλη μια φορά ότι είναι απρόβλεπτος. Eνα είναι βέβαιο: ο εμβολιασμός ήταν, και παραμένει, το μόνο όπλο για την αντιμετώπισή του. Γιατί παρότι η παραλλαγή Δέλτα διέλυσε τις ελπίδες για τη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας, αφού αποδεικνύεται ότι μπορεί να μολύνει ακόμη και τους εμβολιασμένους, οι τελευταίοι κατά κανόνα δεν νοσούν σοβαρά. Οι ανεμβολίαστοι, αντίθετα, όχι μόνο είναι καταδικασμένοι κάποια στιγμή να νοσήσουν, αλλά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μπουν σε σοβαρές περιπέτειες.
Η χώρα έχει τραυματιστεί σοβαρά από τις τελευταίες πυρκαγιές. Δεν αντέχει να παραμένει εκτεθειμένη και σε άλλα μέτωπα. Η ανάγκη του εμβολιασμού αποκτά πλέον μια διάσταση υπαρξιακή.