Χάρις στις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, τη συγκινητική κινητοποίηση των εθελοντών και την πολύτιμη βοήθεια των ξένων, οι φωτιές που κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα φαίνεται να κοπάζουν. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τα σπίτια τους, τα ζώα τους, τις περιουσίες τους. Αλλά τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι λιγότερο δύσκολη. Μετά τον απολογισμό και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, θα αναζητηθούν ευθύνες για τις όποιες αστοχίες, ο Πρωθυπουργός είναι σε αυτό το θέμα σαφής. Παραλλήλως, όμως, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να μην υπάρξουν νέες καταστροφές. Η φύση δεν προσφέρει χρόνο χαλάρωσης και προβληματισμού. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν έχει πληγωθεί τόσο βάναυσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των πυρκαγιών ή εκδήλωσης άλλων, σε άλλες περιοχές. Είναι και ο ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές ύστερα από μια ισχυρή βροχόπτωση. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τους οποίους φιλοξενούν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν το έναυσμα ενός ανατροφοδοτούμενου κύκλου κλιματικών καταστροφών, που περιλαμβάνουν πλημμύρες, λασπορροές και κατολισθήσεις. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο κίνδυνος πλημμύρας ύστερα από πυρκαγιά είναι επτά φορές μεγαλύτερος!

Ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο άξιος Σταύρος Μπένος, θα πρέπει έτσι να συνοδευτεί από τη λήψη άμεσων, και όχι πάντα δημοφιλών, μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους ακραίους – αδίστακτους ή απλώς ανόητους – ανθρώπους που το επιβουλεύονται. Ενα από τα μέτρα αυτά είναι να δοθεί στα ρέματα και τα ποτάμια ο απαραίτητος χώρος εκτόνωσης, ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της Κινέτας, όπου, ενάμιση χρόνο μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018, μια ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το μέλλον του πλανήτη είναι ζοφερό, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αλλά πολλά εξαρτώνται και από εμάς.