Τα δημόσια και ιδιωτικά δάση καθώς και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα, ενώ η προθεσμία για την κήρυξη μιας έκτασης ως αναδασωτέας μειώνεται στις 30 ημέρες. Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) για την προστασία και τη γρήγορη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις τελευταίες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, αλλάζει ο χάρτης των δασικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής. Και με επιπλέον διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τον εξοπλισμό και άλλα διοικητικά ζητήματα. Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία έγκρισης απόληψης των καμένων ιστάμενων δένδρων, εντός ιδιωτικών εκτάσεων εκτός σχεδίου από τους ιδιοκτήτες τους.

Ανάδοχοι αναδάσωσης. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους αναδόχους αναδάσωσης προστίθεται η εξής πρόβλεψη: «Για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημόσιων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες».

Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα.